RAFO vrea un credit de 80 mil. euro cu garanția statului

Rafinăria va solicita garanția statului pentru un credit de 80 mil. euro, în condițiile în care, încă de acum doi ani, Guvernul s-a declarat de acord cu garanții de stat în valoare de 330 mil. euro pentru RAFO.

Acționarii rafinăriei din Onești vor decide în ședina AGA din 28-29 aprilie contractarea unui credit de 80 de milioane de euro. Orinea de zi a AGA a fost completată cu următorul punct, potrivit unei informări trimise de companie Bursei de Valori București: “Aprobarea contractării unui împrumut în valoare de 80.000.000 euro de la bănci comerciale, cu garanția statului sau cu constituirea de garanții reale asupra bunurilor mobile și imobile din patrimoniul SC RAFO SA, pentru garantarea investitiției de retehnologizare și modernizare RAFO conform direcției strategice alese de către factorii de decizie”.

RAFO are destule șanse să obțină garanția statului, pentru că beneficiază de un memorandum aprobat de Guvernul Boc în septembrie 2009, prin care Executivul și-a “arătat disponibilitatea de a acorda o garanție de stat în valoare de 330 de milioane de euro pentru RAFO Onești, în vederea realizării planului investițional și pentru realizarea în fapt a noului lanț petrochimic RAFO-Oltchim-Arpechim” spunea la acea dat[ prenierul Boc. De atunci, rafinăria Arpechim a fost închisă, iar petrochimia de la Arpechim a fost cumpăratp de Oltchim dar nu a fost încă repornită.

RAFO Onești, odinioară unul dintre cei mari datornici la bugetul de stat, a ieșit oficial din insolvență la începutul lunii trecute, stare în care a fost timp de cinci ani, după ce noul acționar majoritar, compania Petrochemical Holding Viena, controlată de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, și-a îndeplinit toate obligațiile.

Rafinăria este oprită de trei ani, iar o parte a instalațiilor ar putea fi repornite în acest an.

sursă foto: transporter.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *