Rafinăriile  româneşti o duc din ce în ce mai bine. Care a fost mai profitabilă, Petromidia sau Petrobrazi?

Trimestrul al treilea al acestui an a fost o perioadă bună pentru sectorul de rafinare a petrolului din România, rafinăriile întregistrând o creştere a performanţei, arât operaţionale, cât şi financiare. Am ales să facem o comparaţie a profitabilităţii primelor două rafinării din România, Petromidia şi Petrobrazi, pe baza rezultatelor raportate la Bursa de Valori Bucureşti.

Poate cel mai bun reper al profitabilităţii unei rafinarii este marja de rafinare, un indicator al industriei care, grosier, se referă la câştigul financiar obţinut după prelucrarea unei cantităţi de petrol.

În al treilea trimestru al acestui an, Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, controlată de grupul Rompetrol, a înregistrat o marjă brută de rafinare uşor mai ridicată decât a rafinăriei Petrobrazi, a doua rafinărie din România, controlată de OMV Petrom.

Astfel, indicatorul marja de rafinare a fost, pentru Petromidia, de 8,8 dolari pe barilul de petrol prelucrat, dublă faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, când era de doar 4,3 dolari. În cazul Petrobrazi, marja de rafinare a fost uşor mai scăzută, de 8,75 dolari, în creştere cu 47%, de la 5,96 dolari Performanţe foarte bune în raport cu anii trecuţi, în care marjele au fost chiar negative.  Totuşi, pe ansamblul primelor nouă luni, rafinăria de lângă Ploieşti stă mai bine decât cea de lângă Constanţa (8,28 dolari  faţă de 6,8 dolari pe baril)

Contextul mai bun din acest al treilea trimestru pare să fi fost speculat însă  mai bine de cei de la Rompetrol.

În al treilea trimestru al anului, cantitatea de materie primă procesată (ţiţei din import, în special din Kazahstan) a fost de 1,56 milioane de tone la Petromidia, în creştere cu 41% mai mare decât în al treilea trimestru al anului precedent – în august cei de la Rompetrol au raportat recorduri istorice de producţie, 540.000 de tone de ţiţei rafinat. În al treilea trimestru al anului, rata de uzilizare a rafinăriei Petromidia a fost de 99,3%, în creştere cu 31 de puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În acelaşi al treilea trimestru al acestui an, inputul de rafinare la Petrobrazi a fost de 1,15 milioane de tone (mare parte ţiţei românesc, OMV Petrom fiind singurul producător de ţiţei din România şi  cel mai mare din zonă), în uşoară scădere, cu 1% faţă de cantitatea de 1,16 milioane raportată în acelaşi trimestru din 2016. Rata de utilizare a rafinăriei a fost de doar 93%, în scădere cu patru puncte procentuale faţă de cele 97% raportate în al treilea trimestru din anul trecut  – atunci însă rafinăria a produs mai mult pentru că a venit după o perioadă de oprire.

Performanţa mai bună a sectorului de rafinare a fost explicată de ambii jucători prin condiţiile mai bune de piaţa carburanţilor

“Indicatorul marja de rafinare al OMV Petrom a crescut semnificativ la 8,75 USD/bbl in T3/17, în principal ca urmare a cotaţiilor mai bune la produse, în special pentru motorină şi kerosen, care au compensat în totalitate efectul negativ din creşterea preţului ţiţeiului”, arată OMV Petrom.

“Marja de rafinare s-a îmbunătăţit în trimestrul III din 2017 faţă de aceeasi perioada a anului trecut cu 107% atingand un nivel de 63,9 USD/t fata de 31 USD/t în trimestrul III din 2016. Rezultatele financiare ale companiei au continuat să fie influenţate pozitiv de condiţiile de piaţă favorabile, precum şi de programele de optimizare a proceselor de producţie şi energie (cresterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) şi eficientizare a costurilor de operare, începute în anul 2014 şi continuate cu succes în anul 2015 şi 2016” arată şi Rompetrol KMGI.

Citeşte şi:

Petrom versus Rompetrol. Cine a mers mai bine în 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *