Rafinăriile din România au consemnat cea mai mare creștere operațională dintre toate unitățile KazMunayGas

Rezultatele operaționale la șase luni ale companiei petroilere naționale kazahe KazMunayGas (KMG) arată că rafinăriile Vega și Petromidia au consemnat cel mai mare avans.

Rafinăriile deținite de KMG în România – mai ales Petromidia – sunt de fapt cele care au înclinat balanța pentru KMG în contexul în care rafinăriile din Kazahstan au consemnat scăderi și, astfel, pe ansamblu, compania națională kazahă a putut raporta, la șase luni, o creșere a cantităților de materii prime procesate cu 4%.

Cantitatea de materii prime procesate la Petromidia a crescut cu 16%, la 2,68 milioane de tone, iar la Vega, creșterea a fost de 18,5%, până la 193.000 de tone. De asemenea, cantitatea de produse petroliere obținute a fost de aproape 2,8 milioane de tone, la cele două rafinării din România, cu 15,5% mai mult față de primele șase luni din anul precedent.

Iată ce spune compania:

Volumul total de hidrocarburi procesate a crescut cu 4% față de aceeași perioadă din 2022 și a fost de 10.109 mii de tone:

Volumul hidrocarburilor procesate în rafinăriile din Kazahstan a scăzut ușor cu 0,2% și a însumat 7.234 mii tone. La rafinăriile PKOP (Shymkent) și POCR (Pavlodar), s-a observat o scădere a volumelor preluxrate, în principal din cauza lucrărilor de mentenanță programate. În același timp, această scădere a fost compensată de o creștere a volumelor cu 200 de mii de tone la rafinăria Atyrau.

Volumul de procesare la rafinîriile KMG International (Petromidia, Vega) din România a crescut cu 16,2% și s-a ridicat la 2.875 mii tone. Creșterea volumului de rafinare în perioada de raportare se datorează unei opriri îndelungate a uzinei Petromidia pentru reparații programate anul trecut și creșterii cererii de produse petroliere în perioada de raportare.

Volumul de produse petroliere obținute la rafinăriile din Kazahstan și România a crescut cu 3,9% și a însumat 9.315 mii tone:

Rafinăriile din Kazahstan au produs 6.519 mii tone de produse petroliere, cu 0,4% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2022, din cauza opririi uzinelor PKOP și PPCR pentru întreținere preventivă programată;

Unitățile KMG International (Petromidia, Vega) au produs 2.796 mii tone de produse petroliere, ceea ce reprezintă o creștere de 15,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea indicatorilor s-a datorat unei creșteri corespunzătoare a volumelor de rafinare la rafinăria Petromidia.

Rafinăria Petromidia Năvodari are o capacitate de aproape șase milioane de tone pe an, este cea mai mare din România  şi una dintre cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre şi asigură aproximativ 40% din capacitatea naţională de rafinare. Rafinăria Vega Ploiești este singurul producător de bitum din România și unica unitate din țară și regiune cu capabilitate de producție a hexanului, un solvent special folosit inclusiv în industria alimentară. Vega nu mai procesează țiței, ci doar componenți proveniți exclusiv din rafinăria Petromidia Năvodari.

Rafinăria din Năvodari beneficiază de livrări constante de materie primă, cu precădere din Kazahstan, cu sprijinul acționarului majoritar, KazMunayGas, care are și o flotă de petroliere în Marea Neagră, cu care face livrările de petrol.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *