Rafinăria Petrotel Ploiești pare a nu avea soarta celei din Bulgaria. Lukoil este cel mai mare client al Oil Terminal în 2025, iar contractele prevăd inclusiv import de țiței

Lukoil România este principalul client al Oil Terminal în 2025, compania care administrează terminalul petrolier din portul Constanța. Semn că, spre deosebire de situația mai tulbure din Bulgaria, rafinăria din România a rușilor, Petrotel Ploiești, pare a avea toate șansele unei funcționări normale în 2025, în condițiile actuale.

Lukoil România are încheiate contracte cu o valoare totată de 78 de milioane de lei, pentru anul 2025, cu Oil Terminal, potrivit datelor companiei care administrează terminalul petrolier din Constanța remise Bursei. Contractul, cu o valoare care face din Lukoil cel mai mare client al Oil Terminal din punct de vedere valoric în anul care abia a început, este pentru” descărcare țiței din nave maritime și predare la Conpet pentru pompare la rafinărie, descarcare/încarcare benzină, motorină, pacură și produse chimice și petrochimice din/în nave maritime, barje fluviale, vagoane cisternă CF, autocisterne, depozitare țiței si produse petroliere”.

Asta înseamnă că, pe lângă importurile de produse rafinate necesare alimentării rețelei de peste 300 de benzinării din România, Lukoil va importa și țiței pentru funcționare rafinăriei pe care o deține la Ploiești, Petrotel. Rafinăria, care are o capacitate de circa 2,4 milioane de tone pe an, este ultima dintre cele trei de la noi din țară, în termeni de capacitate.

Pe locul 2 după Lukoil este OMV Petrom, cu o valoare de 72,2 milioane de lei, cu același tip de contract de import de petrol și carburanți, și pe următoarea poziție compania autohtonă Oscar Downstream (68 de milioane), pentru import de carburanți și produse petrochimice. Rompetrol, care operează cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, are propriul său terminal marin de descărcare a petrolierelor.

Contractul semnat de Lukoil România cu Oil Terminal arată că grupul rus are de gând să continuea activitatea de rafinare în România, din moment ce contractul acoperă și importurile de țiței necesar rafinăriei din Ploiești, nu doar cele de carburanți. Poate fi un semnal că grupul rus nu are de gând să iasă de pe piața locală, așa cum ar urma să se întâmple în Bulgaria, acolo unde, potrivit mai multor informații “pe surse” ale Financial Times, negate însă de grup, Lukoil ar negocia deja vânzarea rafinăriei mari de la Burgas, singura din Bulgaria. Lukoil ar avea deja șapte oferte, iar una dintre ele – și singura de la o companie din Uniunea Europeană, ar fi venit de la compania petrolieră maghiară MOL, activă și în România, informație confirmată chiar de guvernul de la Budapesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *