Rafinăria Petromidia, cea mai mare din țară, a făcut 90 de milioane de dolari profit în 2022. Plătește însă taxă de solidaritate de 124 de milioane de dolari

Petromidia a trecut pe profit în 2022, grație marjelor de rafinare mai mari și disponibilității mai ridicate. Profitul net de 90,3 milioane de dolari este mai mic însă decât valoarea taxei de solidaritate pe care trebuie să o plătească, estimată de companie la 124 de milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), și operatorul rafinăriei Petromidia, a înregistrat, în 2022, o îmbunătățire a indicatorilor financiari, ca urmare a marjelor de rafinare europene mai mari comparativ cu anul 2021, susținute cu un nivel de producție în creștere, arată compania în comunicatul de presă cu rezultatele anului trecut.

Cifra de afaceri brută atinsă de Rompetrol Rafinare, în 2022, a fost de peste 6,5 miliarde de dolari, în creștere cu 42%, profitul operațional (EBITDA) a fost de circa 464 de milioane de dolari,de patru ori mai mare decât în anul preceden, iar rezultatul net a înregistrat o valoare pozitivă de 90,3 milioane de dolari, de la o pierdere de 186 de milioane de dolari în 2021.

„Rompetrol Rafinare a rămas, și în 2022, un factor de stabilitate național și regional, prin impactul generat de produsele petroliere distribuite în România și în zona Mării Negre. Anul precedent a fost unul complex, cu un context regional atipic și cu o revizie generală efectuată în grafic și în deplină siguranță. Cu toate acestea, rafinăriile noastre au avut un grad de utilizare ridicat și au susținut planurile operaționale proiectate, în cele mai bune condiții de securitate în muncă și protecție a mediului”, a declarat în comunicat Felix Crudu – Tesloveanu, Director General Rompetrol Rafinare.

În 2022, a existat o serie de factori care au avut impact asupra rezultatelor financiare preliminare, cum ar fi sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, care au influențat oferta de materie primă din piață sau creșterea prețurilor de utilități, în special la gaze naturale și energie electrică, arată comunicatul de presă.

Cu toate acestea, compania a luat toate măsurile necesare pentru adaptarea la condițiile de piață și a reușit, cu sprijinul KazMunayGas și a diviziei de trading a Grupului KMG International (Rompetrol), să asigure un flux stabil de țiței pentru rafinăria Petromidia, securizând, astfel, livrări neîntrerupte, în special pentru piața din România, mai spune compania.

“În ceea ce privește taxa de solidaritate, compania estimează o contribuție de 124,6 milioane de dolari, reflectând-o în situațiile financiare preliminare neauditate pentru anul 2022. În conformitate cu legea care va aproba OUG 186, va fi stabilit exact cuantumul taxei de solidaritate, pe care Rompetrol Rafinare ar urma să o plătească, respectând toate reglementările în vigoare”, arată compania.

La finalul anului trecut Guvenul României a legiferat o taxă de solidaritate pentru companiile energetice, care, potrivit legii care a adaptat un regulament european, se pune pe diferența dintre profitul anului 2022 și ce depășește cu 20% media profiturilor din perioada 2017-2021, în cuantum de 60%. Taxa se plătește de companiile care au avut cel puțin 75% din cifra de afaceri din 2022 din domeniile supuse taxării, respectiv extracția de țiței și gaze și rafinarea.

În 2022, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat aproximativ 5,26 milioane de tone de materii prime, reușind să producă 1,41 milioane de tone de benzină și aproape 2,7 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație. Din cele aproape 4,1 milioane de tone de carburanți, 63% au fost direcționați către piața internă.

Rezultatele operaționale au fost susținute de un grad de utilizare a capacității de rafinare ridicat, de 87%, în condițiile în care Petromidia a avut fluxurile tehnologice sistate în perioada martie – aprilie 2022, pentru efectuarea lucrărilor din cadrul reviziei generale.

Vânzările de carburanți (retail și en-gros) s-au ridicat la 1,97 milioane de tone, în scădere cu 6,8% față de anul 2021, în timp ce cantitățile vândute în retail au înregistrat o creștere de 6,4%. Segmentul de distribuție a înregistrat vânzări totale de carburanți (inclusiv GPL), de 2,3 milioane de tone.

Din cele aproape 4,1 milioane de tone de carburanți, 63% au fost direcționați către piața internă.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%). KMG International (grupul Rompetrol) este controlat de compania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunayGas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *