Rafinăria Petromidia a câștigat în final procesul cu statul pe tema alocărilor de certificate de CO2. A primit deja 30 de milioane de lei

Rompetrol Rafinare, compania care administrează rafinăria Petromidia, cea mai mare din țară, a câștigat procesul cu statul român pe tema alocărilor gratuite de certificate de dioxid de carbon. Compania urmează să primească 36 de milioane de euro, iar Guvernul a făcut deja o primă plată, de 30 de milioane de lei.

Informația apare în rapotul de sustenabilitate pe anul 2020 al Grupului Rompetrol – KMG International, publicat recent. Cităm paragraful relevant din raport, așa cum a fost el redactat de companie:

“La data de 28 februarie 2011, Rompetrol Rafinare SA a câștigat dosarul împotriva Guvernului României și a Ministerului Mediului, care le solicita autorităților române sa aloce societății Rompetrol Rafinare un număr suplimentar de 2.577.938 de certificate de emisie CO2 pentru întreaga perioadă 2008 – 2012 (decizia 69/CA/2011).

Această primă hotărâre emisa de Curtea de Apel Constanța a fost contestată de Ministerul Mediului și de Guvernul României, însă apelurile au fost respinse de Înalta Curte de Casație și Justiție, hotărârea curții de primă instanță rămânând definitivă.

Conform legislației românești și europene curente, certificatele obținute pentru perioada 2008 – 2012 pot fi deținute și utilizate și pentru următoarea perioadă, 2013 – 2020. Având în vedere faptul ca Ministerul Mediului și Guvernul României nu au respectat hotărârea instanței referitoare la termenul limită, Rompetrol Rafinare SA a înaintat o acţiune judecătorească împotriva acestora, având ca obiect daune în valoare de 36 milioane de euro.

Instanța a admis cererea Rompetrol Rafinare SA și a tras la răspundere atât Guvernul României cât și Ministerul Mediului pentru daune în valoare de 31.806.598,74 EUR, echivalentul în RON la data plății, pentru incapacitatea aplicării deciziei finale emise de către Curtea Supremă în octombrie 2012.

Curtea Supremă a stabilit ca prim termen de soluționare data de 11 noiembrie 2021, dar compania a depus o cerere de preschimbare a termenului, considerând ca au trecut deja 7 ani de când a fost dată o hotărâre judecătorească favorabilă societății de către Curtea Supremă. Aceasta a admis cererea companiei de preschimbare a termenului și a fixat următorul termen pentru data de 4 iunie 2020.

La 17 iunie 2020, Curtea Supremă a emis decizia finală conform căreia contestațiile depuse de Rompetrol Rafinare SA și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Guvernul României – Secretariatul General al Guvernului împotriva deciziei emise de Curtea de Apel Constanța în 2019 au fost respinse.

Decizia favorabilă a primei instanțe a fost executată pentru a obține suma acordată. La 17 decembrie 2020, RRC a primit suma de 30.000.000 RON de la Ministerul Mediului ca plată parțială”.

Rompetrol Rafinare este principala companie a grupului Rompetrol (KMG International), care administrează rafinăriile Petromidia și Vega, dar controlează și divizia de downstream a grupului. Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *