Rafinăria Petrom de la Brazi, mai profitabilă decât rafinăria OMV de la Viena

Marja de rafinare, adică indicatorul care arată în final eficienţa unei rafinpării, este mai mare pentru rafinăria OMV Petrom din România decât pentru rafinăriile înregului grup OMV, potrivit datelor companiei austriece.

Marja de rafinare pentru rafinăria Petrom dela Brazi a fost, în al doilea trimestru al acestui an, de 6,72 dolari pe baril, potrivit OMV. Marja de rafinare calculată de OMV pentru rafinăriile din grup (nu este precizat dacă este inclusă aici rafinăria din România sau este exclusă) a fost, în aceeaşi perioadă de 4,79 dolari pe baril.

Marja de rafinare este un indicator al industriei care, grosier, se referă la câştigul financiar obţinut după prelucrarea unei cantităţi de petrol, în condiţiie de piaţă date. Ea variază atât în funcţie de cotaţiile ţiţeiului (care este materie primă) şi ale produselor rafinate vândute, dar şi în funcţie de complexitatea rafinăriei, adică de capacitatea de a extrage din petrol cât mai multe produse finite cu preţ cât mai mare.

De fapt marja de la rafinare a fost mai mare la Brazi decât la media calculată a rafinăriilor OMV în fiecare dintre ultimele cinci trimestre, diferenţa cea mai mare, de peste 2 dolari pe baril (8,51 dolari faţă de 6,03) fiind atinsă în al doilea trimestru al anului 2017.

OMV deţine, pe lângă rafinăria de la Brazi (4,5 milioane de tone capacitate anuală, unde se procesează tot petrolul extras din România ), două rafinării. Schwechat din Austria, de lângă Viena, singura rafinărie de petrol din Austria, de fapt (9,5 milioane de tone pe an) şi Burghausen din Germania, cu o capacitate de 3,8 milioane de tone.

Rafinăria din România a fost oprită pentru modernizare şi mentenanţă în această primăvară, timp de şase săptămâni, iar lucrările permit extinederea perioadei în care poate funcţiona fără oprire, următoarea revizie fiind programată abia în 2022. Lucrările au avut o valoare de 45 de milioane de euro, iar în perioada 2005-2017, rafinăria a beneficiat de investiţii de peste 1,5 miliarde euro în proiecte de modernizare, de construire a unor instalaţii noi şi în proiecte de mediu.

Petrobrazi este a doua mare rafinărie din România, alături de Petromidia, operată de grupul Romeprtol (5 milioane de tone, cea mai mare din ţară), şi Petrotel (3,6 milioane de tone), operată de Lukoil.

1 Comment

  1. Au jefuit distrus instalații unicat în Europa ..au ras instalații construite cu sacrificii numai din inox ..indestructibile sute de ani . Fenol 1 2 polietilena polipropilena acetona cauciuc cumil fenol benzen paraxilen meci cocs ..clorura de colina poliglicol etc .jaf și distrugere .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *