Marja de rafinare, adică indicatorul care arată în final eficienţa unei rafinării, este de două ori mai mare pentru rafinăria Petrom din România decât pentru celelalte două rafinării operate de OMV, potrivit datelor publice prezentate de Petrom și de OMV. Datele sunt valabile pentru al doilea trimestru al acestui an.
Marja de rafinare pentru rafinăria Petrom de la Brazi a fost, în al doilea trimestru al acestui an, de 4,27 dolari pe baril, potrivit datelor Petrom. Marja de rafinare calculată de OMV pentru celelalte două rafinării din grup, a fost de 2,21 dolari pe bari.
Deci marja rafinăriei din România a fost de aproape două ori mai mare decât cea a celor două rafinării din Austria și Germania.
OMV deţine, pe lângă rafinăria de la Brazi, controlată indirect, prin OMV Petrom, (4,5 milioane de tone capacitate anuală, unde se procesează tot petrolul extras din România ), două rafinării. Schwechat din Austria, de lângă Viena, singura rafinărie de petrol din Austria, de fapt (9,5 milioane de tone pe an) şi Burghausen din Germania, cu o capacitate de 3,8 milioane de tone.
Marja de rafinare este un indicator al industriei care, grosier, se referă la câştigul financiar obţinut după prelucrarea unei cantităţi de petrol, în condiţiie de piaţă date. Ea variază atât în funcţie de cotaţiile ţiţeiului (care este materie primă) şi ale produselor rafinate vândute, dar şi în funcţie de complexitatea rafinăriei, adică de capacitatea de a extrage din petrol cât mai multe produse finite cu preţ cât mai mare.
De fapt marja de la rafinare a fost mai mare la Brazi decât la media calculată a rafinăriilor OMV în fiecare dintre ultimele patru trimestre.
Pe de o parte, gradul de utilizare a rafinăriei românești a fost mai mare decât cel al celorlalte două rafinării din grupul OMV. La Petrobrazi, pentru al doilea trimestru al acestui an, a fost raportat un grad de utilizare de 91%, potrivit datelor Petrom. Combinat, OMV a raportat, potrivit datelor sale, un grad de utilizare de doar 85% pentru celelalte două rafinării.
Pe de altă parte, sunt diferențe de raportare. Pentru produsele petroliere, rafinăriile din centrul și vestul Europei au ca referință cotațiile de la Rotterdam, în timp ce rafinăriile din zona noastră au ca referință cotațiile Platt’s Med, iar în ultimul timp ultimele au crescut ceva mai mult.
Pe de altă parte, vorbim despre diferențialul dintre țițeiul Brent și cel de tip Ural. Primul, mai scump, este referința pentru Europa Occidentală în timp ce al doilea, mai ieftin cu câțiva dolari pe baril este referință pentru rafinăriile din România.
Petrobrazi este a doua mare rafinărie din România, alături de Petromidia, operată de grupul Rompetrol (6 milioane de tone, cea mai mare din ţară), şi Petrotel (3,6 milioane de tone), operată de Lukoil.