RADET ar putea intra în faliment, cel mai probabil luna aceasta. Se înfiinţează o nouă companie pentru energia termică din Bucureşti, Termoenergetica

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a declarat marţi că, „pentru stabilitate pe termen mediu şi lung”, a fost aleasă soluţia înfiinţării unei noi companii, regia urmând să intre în faliment, cel mai probabil, pe data de 27 februarie, scrie Agerpres.

„În data de 22 (n.r. – februarie) există o adunare a creditorilor unde se va hotărî. (…) Din ce am înţeles şi de la ELCEN, votul nu va fi unul pozitiv. În orice situaţie, cu excepţia votului pozitiv, noi vom intra în faliment pe data de 27, când judecătorul sindic va lua act de decizia creditorilor”, a explicat el, fiind prezent la dezbaterea „Căldura avariată a Bucureştiului şi situaţia RADET. Probleme, soluţii, posibilităţi de acţiune”.

Potrivit acestuia, luni a avut loc o întâlnire la PMB, în care grupuri din Consiliul General „au dezbătut şi au ajuns la o concluzie comună – RADET-ul trebuie salvat, nu există altă variantă”.

Totodată, el a dat asigurări că furnizarea energiei termice în Capitală nu va suferi sincope.

„Există şi o obligativitate din punct de vedere al legislaţiei. Legea utilităţilor publice obligă UAT-ul la furnizarea agentului termic în municipiul Bucureşti. S-a luat hotărârea înfiinţării unei noi companii, se prefigurează a se numi Termoenergetica, companie ce va prelua părţile bune – să spunem – din actuala Energetica – mă refer la licenţe, autorizaţii, personal, contracte, astfel încât furnizarea agentului termic să se desfăşoare fără niciun impas. (…) Nu există sub nicio formă posibilitatea sistării agentului termic către municipiul Bucureşti. (…) Pentru o stabilitate pe termen mediu şi lung s-a ales această soluţie – a înfiinţării unei noi companii. (…) Fosta companie se va diviza, partea ‘pro’, să îi spunem – licenţe, oameni, se vor transfera către această nouă companie, companie care va prelua furnizarea agentului termic, practic va înlocui RADET-ul”, a afirmat el.

Burghiu a arătat că noua companie ar urma să „preia oameni în totalitate, contracte, achiziţii, indiferent de stadiul lor”, şi ar putea să atragă fonduri europene.

Acesta a vorbit de planul de a atrage 167 de milioane de euro din fonduri europene, pentru reabilitarea a 212 kilometri de reţea primară de furnizare de energie termică din Capitală, din totalul de 987 de kilometri.

El a explicat că noua companie nu va prelua datoriile regiei. „Datoriile RADET către ELCEN – vor rămâne în continuare, se vor executa bunurile care există în patrimoniul privat al RADET-ului, iar restul se va stinge. E o chestie clară (…) că nu toate datoriile vor fi recuperate. (…) Delegarea serviciului se va face către Energetica. Odată cu această delegare se va da practic şi administrarea întregului sistem al reţelei. Falimentul nu implică sistarea furnizării. Ceea ce se va sista sunt anumite imobile, câteva utilaje, maşini şi sumele de bani care sunt în cont”, a spus el.

Potrivit acestuia, pe 26 februarie vor fi mai multe hotărâri de Consiliu General care vor reglementa aceste aspecte ce ţin de noua companie. „Toată lumea a căzut de acord. Cred că se vor ţine de cuvânt”, a susţinut Burghiu.

La rândul său, administratorul special al ELCEN, Claudiu Creţu, a vorbit despre datoriile pe care RADET le are.

„În tabelul definitiv de creanţe suma este de 3,7 miliarde de lei – datoria RADET către ELCEN. Prin planul de reorganizare ELCEN, aprobat de către creditorii ELCEN şi confirmat de către judecător, s-a înaintat soluţia ca această sumă de 3,7 să fie actualizată la suma de 1,095 (de miliarde lei – n.r.), datorită faptului că suma de 3,7 miliarde este o sumă în litigiu. Şi fiind o sumă în litigiu, evaluatorul din cadrul procedurii de insolvenţă a actualizat-o la suma de 1,095”, a explicat administratorul ELCEN.

Şi el a dat asigurări că „nu va exista nicio sincopă cu privire la producerea de energie termică”. „Vom funcţiona în continuare şi în funcţie de ceea ce se va vota în Consiliul General săptămâna viitoare, de decizia pe care o va lua judecătorul sindic, vom lua toate măsurile pentru a discuta toate soluţiile astfel încât să nu fie periclitată distribuţia de energie termică”, a explicat Claudiu Creţu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *