RADET: Căldura de la centrala de apartament e de două ori mai scumpă, centrala poate exploda și veți plăti „iminent” și taxă de mediu

În condițiile în care, legal, debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire este încă posibilă, RADET a publicat un material informativ în care arată costurile cu încălzirea în sistem centralizat comparativ cu cele ale unei centrale de apartament pe gaze. Potrivit regiei, la „centralizat” este mult mai ieftin și mai ecologic, ba chiar cei cu centrală se supun riscului de explozie și ar putea plăti în curând și taxe.

RADET a făcut calculele cu încălzirea pentru o temperatură interioară de 20 de grade. Regia amintește că prețul gigacaloriei livrate centralizat, subvenționat, este de 163 de lei pentru populație, indiferent de consum.
RADET spune că un apartament cu două camere consumă 6,12 Gcal/an, unul de trei camere 8,22 GCal/an, iar unul de patru camere 10,52 Gcal/an, pentru acea temepratură interioară de 20 de grade.

Iată calculele:

Pentru două camere, încălzirea costă, la RADET, 998 de lei pe an. Pentru același apartament, încălzit cu centrală pe gaze, RADET a calculat un cost al gigacaloriei de 355,74 lei, deci rezultă un cost de 2.177 de lei pe an.

Pentru trei camere, încălzirea costă, la RADET, 1.340 de lei pe an. Pentru același apartament, încălzit cu centrală pe gaze, RADET a calculat un cost al gigacaloriei de 331,32 lei, deci rezultă un cost de 2.723 de lei pe an.

Pentru patru camere, încălzirea costă, la RADET, 1.715 de lei pe an. Pentru același apartament, încălzit cu centrală pe gaze, RADET a calculat un cost al gigacaloriei de 331,32 lei, deci rezultă un cost de 3.485 de lei

Pe lângă faptul că ar fi mai ieftin la centralizat, RADET spune că ar fi și mai sigur și mai eficient decât centrala murală.

Iată motive invocate pro-RADET și anti-centrală, invocate de regia de termoficare din București:

Sistemul centralizat:

Este sigur în exploatare și are durată de viață de peste 30 de ani

Este independent din punct de vedere al combustibilului folosit. Poate funcționa atât cu gaze naturale, cât și cu păcură, surse neconvenționale

Este ecologic și mai puțin agresiv din punct de vedere al protecției mediului

Lipsesc accizele de mediu

Atitudine prietenoasă față de mediu și resursele energetice

Se reduc cheltuielile individuale, în funcție de venit, prin acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței.

Centrala de apartament:

Centralele termice pe gaz au o eficiență energetică inferioară sistemului centralizat la consumul de combustibil

Are durata de viață limitată (circa 10 ani)

Inflexibilitate la termenele de plată și la cea mai mică întârziere se face deconectarea. Fiecare reconectare se face contra cost

Necesită supraveghere permanentă și nu prezintă siguranță în exploatare. Există riscul de explozie

Nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă și consecința va fi iminenta introducere a plății Taxei de Mediu.

Puteți vedea infograficul realizat de RADET AICI

6 Comments

  1. foarte eronat… eu la 2 camere, undeva in Rahova pe timp de iarna nu am plaiti mai mult de 300lei in lunile de iarna si frig, asta insemnand 3/4 luni, in rest este super avantajos.
    Stiu multi vecini care fac frigul cu incalzire centralizata si nu au incotro, pentru ca nu au bani sa isi puna CT.
    Sa nu mai zic ca atunci cand pleci de acasa ai oprit CT si nu mai platesti alte costuri suplimentare, pe care nu stii de unde vin.
    Aceste calcule sunt total eronate

  2. O sa ajungeti ca in Oradea: interdictie la racordarea la gaze pentru blocuri, zone unitare in care doar cet-ul (coordonat de primarie), poate fi folosit ca durnizor de termie, GIgaCalorie la aproape 300 ron pentru populatie (cu tot cu subventie), cu perspective de crestere, sistem ineficient in iernile reci.

  3. Am centrala proprie si spun tot adevarul:
    – daca as fi avut doar centrala de apartament si l-as fi lasat cum a fost facut, probabil ca as fi avut costuri apropiate de cele prezentate in articol
    – am anvelopat apartamentul si de atunci sunt sub costurile vecinilor termoficati, dar eu am 23 de grade in apartament, pornesc centrala din primele seri mai reci din septembrie (porneste 1 data pe noapte, nu consuma mult), nu am avarii care sa intrerupa apa calda etc.

    P.S.
    Cati ani mai poate primaria Bucuresti sa asigure subventia la gigacaloria de 163 lei?

  4. Nu stiu cum de ati platit voi mai putin ..dar anul trecut din Noiembrie pana in Februarie la 2 camere zona Cutitul de Argint am platit ~ 1100 lei iar pana in mai ~ 1800 ….doar caldura . Anul asta au dat drumul la caldura dar m-am incalzit electric deoarece temperatura variaza intre 15-24 grade , plus de asta soarele bate pe partea mea doar 40 min / zi .. Da stiu ..posibil ca contabila blocului sa-si mai bage procent , dar chiar si asa sa platesti caldura dar sa mori de frig …doar la Radet ! Cu banii dati puteam sa-mi montez centrala …

  5. Majoritatea celor care au centrala termica la bloc sunt niste hoti ! Nu au costuri mari pentru ca s-au racordat ilegal la teava de apa calda care trece prin apartamentul lor.Practic se spala pe banii „fraierilor” care nu au centrala proprie. Domnii de la Radet, cu sprijinul autoritatile locale, ar trebui sa sigileze cumva tevile de apa calda care trec prin coloana din dreptul apt. celor care au centrala proprie. Asta daca vor sa iasa la pensie de la Radet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *