Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, definitiv, falimentul RADET Bucureşti, menţinând astfel decizia din primă instanţă.
Judecătorii de la CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menţinută decizia luată în aprilie 2019 de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET.
În această dimineaţă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că, indiferent de sentinţa de azi în procedura de faliment a RADET, bucureştenii vor avea în continuare apă caldă şi căldură, potrivit unui comunicat de presă al municipalităţii. „Nu credem în declararea falimentului, întrucât interpretarea noastră este aceea că nu este permis de legislaţia în vigoare”, a afirmat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar RADET, citat în comunicat. „Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. (…) O eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariţia sistemului de termoficare, pentru că activitatea regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica”, a explicat Firea.
Ea a amintit că, atunci când şi-a preluat mandatul în 2016, RADET era în insolvenţă de facto şi a solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor municipali pentru o soluţie de reorganizare a activităţii acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluţia înfiinţării Companiei Municipale Termoenergetica.
Planul de a transfera serviciul de distribuţie şi furnizare a energiei termice către noua companie, Termoenergetica, a fost condirmat şi de administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu. El a confirmat pentru Ziare.com ca Regia va intra in faliment insa bucurestenii vor primi, in continuare, apa calda si caldura. „Este doar o chestiune de natura juridica. Pe bucuresteni nu ii va influenta, in mod direct, in niciun fel, pentru ca ei vor primi in continuare apa calda si caldura.Se va organiza cu singuranta o sedinta de Consiliul General in cadrul caruia sa se faca delegarea de serviciu”, a spus Burghiu.
Ministrul Economiei: Nu există niciun risc ca bucureştenii să rămână fără căldură, după falimentul RADET
Nu există niciun risc ca bucureştenii să rămână fără căldură şi apă caldă, după ce RADET a intrat, luni, definitiv, în procedură de faliment, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu.
El a precizat că i-a chemat de urgenţă pe responsabilii din sectorul energiei termice la o şedinţă, la minister, de îndată ce a aflat vestea intrării definitive în faliment a RADET.
„I-am chemat acum la sediul Ministerul Economiei pe secretarul de stat de la Energie, pe directorul general al Elcen, pe administratorul Elcen – sunt pe drum – să vedem ce soluţie rapidă vom găsi. Trebuie să discutăm şi cu primăria. Trebuie găsită o soluţie să nu se întâmple nicio problemă în alimentarea cu energie termică a populaţiei”, a spus Popescu.
Potrivit acestuia, Primăria Capitalei trebuie să găsească o soluţie prin ce companie sau prin ce serviciu să preia energia termică.
„Dar o s-o găsim împreună, nu cred că vom avea diferenţe de opinie pe acest aspect. De-asta i-am chemat pe toţi, pe Elcen, să propunem o soluţie în cazul în care se întârzie cu o propunere din partea primăriei”, a continuat ministrul.
Întrebat dacă există vreun risc ca bucureştenii să rămână fără căldură, el a răspuns: „Nu, nu! Problemele sunt doar de ordin juridic”.
„Trebuie să găsim formula cea mai bună. Credeţi-mă că sunt încălzit cu problema încălzirii. Şi la Drobeta Turnu Severin am găsit soluţia juridică să rezolvăm problema. Vom găsi soluţia juridică, evident, în colaborare cu primăria”, a adăugat el.
Popescu a avertizat, miercuri, la preluarea mandatului, că există riscul ca RADET să intre luni în faliment, recomandând primăriei să fie pregătită cu o soluţie în cazul în care instanţa ia această decizie.
În replică, primarul general, Gabriela Firea, l-a criticat pe noul ministru pentru faptul că i-a speriat pe cetăţeni prin declaraţiile sale, amintind că 1.800.000 de bucureşteni sunt racordaţi la RADET. De asemenea, i-a reproşat faptul că anticipează o decizie a justiţiei.
„A ieşit noul ministru al Energiei, lângă noul premier al României, să îi sperie pe bucureşteni că vor rămâne în această iarnă fără apă caldă şi căldură, anunţând de la nivelul de ministru politic faptul că luni RADET va intra în faliment. Stau să mă întreb în ce ţară trăim, în care un ministru numit politic ştie cum se va înfăptui justiţia luni. Îi dau o veste proastă acestui ministru al Energiei incompetent şi repetent. În cazul în care – Doamne fereşte! – RADET intră în faliment, automat intră şi ELCEN în faliment, care – poate nu a aflat, îl informez eu pe această cale – este în răspunderea domniei sale, ca ministru. Mult mai normal era ca acest nou ministru să citească legislaţia, reglementările, să se informeze şi pe urmă să facă declaraţii ce din coadă or să sune”, a spus Firea, miercuri seara.
Ştirea se actualizează
Mai bine mai tarziu, decat nici-o data,strangeti oamenii de decizie sa discutati.Sper sa nu ajunga Bucurestiul in situatia orasului Drobeta.Energeticianul de la RADET , poate ne explica celor care nu cunoastem energie, care este deosebirea dintre faliment si lichidare controlata.Bucuresteni nu va faceti griji acelasi energetician, asigura incalzirea si apa calda cu regenerabile pe acoperisul blocurilor si cu licitatii in piata de energie termica. Dle ministru,dupa umila mea parere este o singura varianta, discutie cu PM, explicatii ca pentru a asigura caldura si apa calda in Bucuresti sunt necesari pentru inceput 2 miliarde de lei ,pentru 2-3 ani.In acest timp lasati joaca de-a insolventa/falimentul preluati ambele activitati,producerea si transport/distributie, sub aceeasi palarie si dati drumul la treaba.Dl primar de la Oradea parca face din PNL.Poate il rugati sa vina la discutii s-ar putea sa dea solutii importante.