Racordarea la rețeaua electrică: ce și cât a rămas gratuit pentru clienții casnici

Racordarea clientilor la rețeaua electrică de distribuție, care a rămas în teorie și în principiu gratuită, va fi suportată de firma de distribuție în anumite limite. Vi le prezentăm mai jos, cu mențiunea că reglementarea este încă la stadiul de proiect.

Potrivit unor modificări din 2020 la legea energiei electrice și gazelor, racordarea la rețele devenise, în majoritatea situațiilor, gratuită, iar costurile erau suportate, integral sau aproape integral, de firmele de distribuție.

Astfel, era gratuită racordarea la rețelele de gaze și electricitate pentru toți solicitanții persoane fizice care doreau acest lucru, iar distribuitorul era obligat să racordeze pe oricine solicita, indiferent de distanța față de rețea.

Legea a fost schimbată însă la finalul anului trecut, iar acolo s-a specificat că, pentru consumatorii casnici, racordarea rămâne gratuită, dar în niște limite. Distribuitorul nu va plăti solicitantului decât costurile pentru o valoare medie a unui branșament, valoare ca urmează să fie stabilită de ANRE.

Acum, ANRE a elaborat un proiect de ordin care aprobă “valorile medii până la care operatorul de distribuţie rambursează solicitantului client casnic contravaloarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a unui branşament”. Cu alte cuvinte, racordarea a rămas gratuită, suportată de firma de distribuție, în limita lucrărilor și costurilor de mai jos. Ce este în plus, este plătit de solicitant

Ordinul ANRE cu aceste prevederi a fost pus în dezbatere publică, deci el încă nu se aplică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *