Cine vrea să se racordeze la rețeaua electrică poate cumpăra contorul pe banii lui, urmând să fie despăgubit de distribuitor – reglementare ANRE

Utilizatorii reţelelor electrice vor avea posibilitatea să achiziţioneze grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură şi protecţie complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice, în cazul în care operatorul de distribuţie se află în imposibilitatea de a asigura aceste echipamente, potrivit noilor reglementări aprobate miercuri de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citate de Agerpres.

„În şedinţa Comitetului de reglementare de astăzi, 01.02.2023, am aprobat un act normativ privind modificări şi completări ale unor ordine din domeniul racordării la reţelele electrice de interes public, ale cărui prevederi vin în sprijinul utilizatorilor reţelelor electrice. Prevederile se aplică pentru clienţii finali casnici, prosumatori, precum şi pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale şi instituţiile publice ale căror locuri de consum se racordează la reţelele electrice de joasă tensiune, şi se referă la posibilitatea acestor categorii de utilizatori de a achiziţiona grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură şi protecţie complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice, în cazul în care operatorul de distribuţie se află în imposibilitatea de a asigura aceste echipamente”, precizează preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, utilizatorii menţionaţi anterior, care vor achiziţiona grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură şi protecţie complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice vor beneficia din partea operatorului de distribuţie de rambursarea contravalorii echipamentelor respective, conform prevederilor din contractele de racordare.

Astfel, actul normativ contribuie la deblocarea activităţii de racordare a categoriilor de utilizatori menţionaţi, având în vedere faptul că operatorii de distribuţie se confruntă în prezent cu dificultăţi privind achiziţia grupurilor/contoarelor de măsurare a energiei electrice, cu întârzieri importante ale acestei activităţi care afectează buna desfăşurare a procesului de racordare la reţelele electrice de interes public.

De asemenea, pentru evitarea blocării procesului de racordare a producătorilor de energie electrică, ANRE a prelungit termenul de constituire a garanţiei financiare de către utilizatorii care deţin locuri de producere cu puterea aprobată pentru evacuare mai mare de 1 MW şi pentru care soluţia de racordare prevede lucrări de întărire.

„În acest sens, termenul pentru constituirea garanţiei financiare prevăzute în avizul tehnic de racordare a fost stabilit până la încheierea contractului de racordare, faţă de termenul de cel mult 3 luni de la data emiterii avizului tehnic de racordare. Această măsură are un impact pozitiv asupra producătorilor de energie electrică deoarece aceştia vor avea posibilitatea de a decide pe parcursul perioadei maxime de valabilitate a avizului tehnic de racordare, de 12 luni până la încheierea contractului de racordare, demararea proiectului fără a bloca sume importante”, subliniază şeful ANRE.

Prevederile actului normativ se aplică tuturor utilizatorilor care au înregistrate cereri de racordare la operatorii de reţea la data publicării documentului în Monitorul Oficial al României, Partea I, indiferent de etapa procesului de racordare în care se regăsesc până la punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare, transmite sursa citată.

1 Comment

  1. Săracii distribuitori, după ce au furat consumatorii prin toate metodele prosibile acum nu mai au bani de contoare. Asta e o vrăjeală de doi și scupul ordinului este de a tranfera costurile distribuitorului către consumator/prosumator după care vei aștepta mult și bine să vezi banii ăia de la distribuitor.
    Partea bună e că cel care plătește dacă își va juca bine cărțile poate avea în sfârșit un contor care să indice consumul/producția și nu nordul cum fac cele de la anumiți distribuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *