Puterea instalată în termocentrale a crescut în România în anul 2022 – date Transelectrica

Puterea instalată în centralele termo a crescut în România anul trecut, arată datele operatorului de transport și sistem (OTS) Transelectrica.

“Puterea instalată în centralele pe surse termo a crescut cu aproximativ 1% în anul 2022, de la 5.966 MW instalați la 31 decembrie 2021, la 6.052 MW instalați la 31 decembrie 2022”, arată Transelectrica în raportul său aferent anului 2022.

“Noua realitate geopolitică și de pe piața energiei, generată de criza din Ucraina, ce a amplificat criza energetică existentă la nivelul Uniunii Europene, a evidențiat faptul că utilizarea în continuare a cărbunelui la producerea energiei electrice trebuie privită ca o soluție temporară necesară, menită să contribuie la scăderea dependenței UE de o sursă nefiabilă de gaze naturale, ca etapă asumată în implementarea Pactului Ecologic European”, mai arată Transelectrica în raport.

Potrivit graficelor publicate de OTS, în 2021, parcul total de generare de energie electrică era de 18.569 MW, valoare brută, din care centralele termo aveau 32,1%.  În 2022, capacitatea totală instalată a crescut ușor, la 18.652 MW, din care centralele termo aveau o pondere de 32,4%.

Iată graficele comparate, pentru cei doi ani, publicate de Transelectrica:

În perioada ianuarie – decembrie 2022, s-au înregistrat scăderi ale consumului intern net și a producției nete de energie, cu 8%, respectiv 6% față de aceeași perioadă a anului precedent.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *