Prosumatorii primesc mult mai puțini bani pentru energia livrată în rețea în 2021

Prețul energiei electrice pe care îl vor primi prosumatorii persoane fizice pentru energia livrată în rețea în 2021 este cu peste 21% mai mic decât din anul 2020.

“În conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 226/2018, a fost publicat prețul mediu ponderat înregistrat pe piața pentru ziua următoare în anul 2020 în valoare de 196,56 lei/MWh”, arată operatorul comercial al pieței de energie electrică, OPCOM, pe site-ul propriu, într-o informare publicată azi

Prețul este cel mai relevant, dincolo de statistici, pentru prosumatori, în special cei mici-persoane fizice care au montate sisteme fotovoltaice acasă, care sunt conectate la rețea, și care vând surplusul de energie electrică produsă. Asta pentru că legislația stabilește că ei pot vinde, de-a lungul întregului an, energia la prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare din anul precedent.

Cu alte cuvinte, în 2020, prosumatorii actuali și cei care vor încheia contracte de livrare de-a lungul anului, vor primi un preț de 196 de lei/MWh pentru energia livrată. Adică 19,6 de bani/kWh.

Sensibil mai puțin față de prețul primit pentru energia livrată în 2020. Pentru energia livrată anul precedent, prosumatorii au primit un preț de 251 lei/MWh, deci 25 de bani/kWh. Așadar, prețul primit de prousumatori pentru energia livrată în rețele este mai mic cu peste 21% față de cel de anul trecut.

Nu există o centralizare a numărului de prosumatori persoane fizice din România, dar, cel mai probabil putem vorbi de doar câteva mii de oameni, asta în cea mai bună situație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *