Prețul energiei electrice pe care îl vor primi prosumatorii persoane fizice pentru energia livrată în rețea în 2020 este cu 12% mai mare decât cel primit în 2019.
Prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare aferent anului 2019 este de 251,21 lei/MWh, potrivit unei informări publicate de OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.
Prețul este cel mai relevant, dincolo de statistici, pentru prosumatori, în special cei mici-persoane fizice care au montate sisteme fotovoltaice acasă, care sunt conectate la rețea, și care vând surplusul de energie electrică produsă. Asta pentru că legislația stabilește că ei pot vinde, de-a lungul întregului an, energia la prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare din anul precedent.
Cu alte cuvinte, în 2020, prosumatorii actuali și cei care vor încheia contracte de livrare de-a lungul anului, vor primi un preț de 251 de lei/MWh pentru energia livrată. Adică 25 de bani/kWh.
Prețul primit de prosumatori este cu circa 12,4% mai mare, anul viitor, decât cel la care au vândut energia în rețea în acest an, în condițiile în care acest preț mediu ponderat al PZU pentru anul 2018 a fost de 223,23 lei/MWh.
Nu există o centralizare a numărului de prosumatori persoane fizice din România, fiind vorba, probabil de un număr de ordinul sutelor.
Numărul lor va crește însă în acest an, pe măsură ce vor intra în funcțiune instalațiile care vor fi montate prin programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care se acordă subvenții de până la 20.000 de lei oricărei persoane fizice care vrea să devină prosumator, ori programul, care s-a epuizat deja (urmează să se și pună instalațiile) acoperă circa 30.000 de solicitanți.
Comparind pretul de productie cu pretul din facturile marilor producatori ESTE O BATAIE DE JOC !
As fi mai multumit daca productia s-ar compensa (fara cistig direct) pe algoritmul kW/kW
Trebuie ca ANRE sa devina o adevarata institutie , si pe acolo sa se produca epurari masive !
Facind un calcul simplu, productie anuala/pret pe kW, rezulta ca in medie o instalatie fotovoltaica se amortizeaza in 32 de ani, lucru GREU PROBABIL DACA NU CHIAR IMPOSIBIL !!!