Prosumatorii au senzația că, dacă și-au pus panouri, nu vor mai plăti energia electrică, ceea ce este complet fals – Vlăsceanu, HENRO

Povestea că vântul şi soarele sunt gratis ar trebui cumva să o mai discutăm, iar prosumatorii au senzaţia că dacă şi-au pus panouri fotovoltaice nu vor mai plăti energie electrică, ceea ce este complet fals, a declarat, joi, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică (HENRO), la evenimentul Energy Forum, organizat de Freedom House România, citată de Agerpes

„Datele publice, de pe site-ul ANRE, demonstrează încă o dată modul spectaculos în care a variat numărul de de prosumatori în România. Numărul de prosumatori care s-au racordat a ajuns la 110.000, la sfârşitul anului 2023, şi cu siguranţă acest număr va creşte şi mai mult. Acum, că s-au deblocat proiectele prin AFM şi faptul că fondurile acestea s-au epuizat în câteva minute de când s-au deschis call-urile, mie îmi arată următorul lucru: pe de o parte, că tot cei cu posibilităţi financiare şi pe de altă parte cei care au şi capabilitatea tehnică de a accesa şi în câteva minute erau pregătiţi.

Sunt zone izolate în care nu vor exista niciodată prosumatori, pentru că nu au această capabilitate. Lăsând la o parte aspectul geografic, sunt zone în care efectiv nu poţi să pui panouri fotovoltaice, pentru că nu ai suficientă radiaţie solară ca să merite acest efort. De acum înainte ar trebui nici să nu se mai accepte proiecte şi vorbesc din punctul meu de vedere, ca inginer.

Altfel, sună foarte frumos să folosim energia soarelui şi vântului, care în paranteză fie spus nu e gratis. Povestea asta că vântul şi soarele sunt gratis ar trebui cumva, cel puţin din punct de vedere tehnic, să o mai discutăm”, a spus Vlăsceanu.

Specialista HENRO a subliniat, totodată, că în sectorul energetic din România nu lipseşte neapărat forţa de muncă, ci specialiştii.

„Cum a evoluat numărul de prosumatori pe judeţe nu pot să comentez, odată că bate soarele mai mult în zona de sud şi este evident că Ilfov e pe primul pe primul loc. Să nu uităm şi potenţialul şi capabilităţile financiare ale cetăţenilor din zonele care sunt pe locul fruntaş. Aceste cifre şi orice analiză trebuie să aibă în vedere toate aceste aspecte (…) Ce ne lipseşte în sectorul energetic este nu forţa de muncă, ci specialiştii. În sectorul energetic existau nişte institute de cercetare-proiectare care au desenat sistemul electroenergetic naţional. Efectiv, există arhive cum a fost conceput sistemul electroenergetic, referindu-mă strict la partea de reţele. În acest moment, aceste institute au dispărut, adică aveam un ISPE, aveam un ICEMENERG. În acest moment, partea de reţele trebuie reproiectată, regândită, să ajungem la micro-grid ca să putem să integrăm prosumatorii, pentru că i-am încurajat şi e normal să-i încurajăm să-şi producă energie pentru consumul propriu. Prosumatorii au senzaţia că dacă şi-au pus panouri nu vor mai plăti energia electrică, ceea ce este complet fals, şi vor fi surprinşi când vor începe să apară facturile. În legislaţia asta foarte complicată care se schimbă: să fie decontare lunară, să nu mai fie la doi ani… Decontarea lunară e bună ca idee, dar să vedem cum vor reuşi operatorii şi furnizorii să o aplice”, a menţionat reprezentanta HENRO.

Potrivit sursei citate, 60% dintre prosumatori nu deţin sisteme de măsurare inteligentă.

„Mulţi dintre noi avem acasă contoare inteligente şi avem senzaţia că, dacă avem contor inteligent, nu mai trimitem indexul, că se uită operatorul şi se face citirea. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Degeaba e contorul, dacă nu e sistemul de măsurare inteligentă şi comunicaţia. Adică tu te uiţi la el că arată frumos, clipesc pe acolo toate cifrele şi-ţi arată consumul.

Dar informaţia nu ajunge până la operator, pentru că n-are comunicaţia concentratoare. E o tehnologie mai complicată. Problema este că nici prosumatorii, 60% dintre ei, nu au sisteme de măsurare inteligentă. Chiar dacă operatorul de distribuţie le-a pus un contor şi îi zic că e contor inteligent, nu există informaţia corectă transmisă până la operatorul de distribuţie, care la rândul lui îi transmite furnizorului care ne va emite factura şi va face această decontare cantitativă, financiară, în funcţie de ce spune legislaţia.

Deci, surprizele vor fi mari când vor începe să apară facturile. În tranziţia energetică suntem pe drumul cel bun, dar de asta îi zice tranziţie, că trebuie pas cu pas, fără să facem excese şi păstrând un mix energetic, astfel încât să nu punem în pericol cu securitatea şi stabilitatea sistemului”, a afirmat Silvia Vlăsceanu.

Freedom House România a organizat, joi, evenimentul Energy Forum, în cadrul căruia experţi români şi străini, reprezentanţi ai autorităţilor din domeniu şi ai companiilor private au dezbătut implicaţiile obiectivelor „verzi” ale Uniunii Europene.

44 Comments

  1. Cineva ar trebui sa ii explice distinsei doamne ca nu suntem chiar toți prosumatorii tembeli si mai mult, realizam ca soarele apune o data pe zi…😁
    Si încă ceva… Soarele si Vântul sunt gratis!

      1. Doana Vlădescu vântul soarele este gratis vu vine de la mâta de acasă și nimici de la acești analfabeți care ne conduc și au distrus aceasta tara numită România când am făcut contractu nu nea zis nimeni ca soarele și vântu vine de la mata de acasă și ca ne va pune taxe pe aceste panouri.

    1. Soarele și vintul sunt gratis dar echipamentele nu. Panourile și turbinele, convertizoare, montajul costa.

  2. Dacă vii numai cu constatări și analize mai bine taci. Sunt arhicunoscute aceste probleme, ideea este că oamenii au nevoie de soluții, au nevoie de suport și sprijin.

  3. Domnule Mihut,
    Daca opiniile mai sus exprimate sunt numai ale doamnei, este una. Daca aceste opinii sunt facute in numele unei asociatii din care fac parte S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., S.N. Nuclearelectrica S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. si S.C. Electrocentrale București S.A., ca sa fiu mai clar sunt sustinute si de acesti membrii, este alta. In legatura cu articolul de mai sus, cel putin eu cred ca este nevoie, sa cereti si punctul de vedere al membrilor asociatiei mai sus mentionate. Sper ca intelegeti motivele pentru care cer aceste clarificare.
    Cu stima.

  4. Doamna Vlăsceanu a expus corect situația pentru cine are urechi să audă,adică pentru cine știe! Foarte corect!Degeaba( titlul unui spectacol fabulos al bardului Tudor Gheorghe) am eu prosumatorul contor inteligent dacă bravii operatori ai rețelei nu au făcut pâna la capăt investițiile necesare pentru că semnalul să ajungă de la distribuitor la furnizorul emitent al facturii! Apreciez curajul doamnei Vlăsceanu, care ne spune de fapt că ANRE nu a verificat declarațiile pe proprie răspundere ale solicitanților de recunoaștere in tarif a ” investițiilor ” făcute doar cu contoarele ,să se vadă,domnilor ce de vagoane de bani au investit bieții furnizori și amărâții distribuitori ( au adus bani de acasă,săracii,cum se aude prin târg!). Destul de clar,nu? Felicitări,distinsă doamna,se vede că ați absolvit o facultate de valoare,cu o generație de calitate! Am un obicei,să citesc CV persoanelor în funcții publice,dar și ce au făcut în posturile ocupate.

    1. S-a pus punctul pe „i”, pentru ca sistemul electroenergetic a fost conceput pe retele extinse si lipseste microreteaua sau „microgrid”. Reproiectarea costa si lipsesc specialistii. In plus, contoarele inteligente sunt o componenta, dar integrarea si controlul de la distanta, comunicarea intre distribuitor si furnizor lipsesc pe lantul „inteligent”.

      1. Câte ceva a auzit și transmis corect respectiva doamna.
        Totuși, în mod absolut, sa spui ca vântul și soarele nu sunt gratis , e o mare gogomănie (nu vreau sa folosesc termeni mult mai duri)!!! Sau poate d-na Vlăsceanu știe ceva ce ni se pregătește…( a se vedea poezia Impozire, biruri si taxe de Adrian Paunescu)!

  5. 1 soarele și vintul sunt gratis pana cind guvernantii vor pune taxa .
    2producerea energiei cu aceste dispozitive costa ,o data investiția care se amortizează în timp ,care timp e mai lung sau mai scurt de la diferența dintre KW dat în rețea și cel consumat din.retea,de la puterea instalata de prosumator și cheltuielile cu întreținerea sistemului.

  6. Sunt prosumator din Noiembrie 2022. Am primit facturile până în aprilie 2023 cele de Prosumator. Am verificat indexul kW dați în rețea corespunde atât pe factura contuar cât și pe aplicație . Am inceput sa primesc facturile pe anul 2024 , dar cele din aprilie 2023 nu au mai venit. Am făcut o sesizare și mi sa spus că trebuie să fac cele 24 de luni de prosumator și să se calculeze cat am injectat cat am consumat, mai exact cantitatea compensatorie . Eu in Noiembrie fac 24 de luni. Aștept să văd ce se întâmplă. Până în ziua de azi sunt mulțumit înainte să pun panourile plăteam 600 lei factura luna de luna, acum sunt pe minus cu facturile am un sold de 3000 lei până la ultima factura emisa in Aprilie 2023
    La un sistem de 8kw instalați.

    1. Bună ziua! Vă rog să-mi spuneți la 8 KW instalați, câte panouri fotovoltaice aveți. Mulțumesc !

  7. Plecând de la afirmația tovarășei cum că „Prosumatorii au senzaţia că dacă şi-au pus panouri nu vor mai plăti energia electrică, ceea ce este complet fals”, cred că ar trebui să precizăm clar:

    Distribuitorii au senzația că toți prosumatorii sunt proști și că îi pot fraierii pe toți, ceea ce este complet fals.

    Aș mai adăuga și că numărul proștilor în rândul prosumatorilor este semnificativ mai mic comparativ cu alte domenii și cu siguranță cel mai redus din domeniul energetic în ansambru.
    Stimabililor, evident că nu vom mai plăti energie electrică și atât timp cât refuzați să înțelegeți asta vom continua să ne supradimensionăm instalațiile de producere, vom investi în mai multă stocare și într-un final vom produce mai mult decât instalațiile clasice ceea ce va duce la falimente și inevitabil la volatitilizatea prețurilor.
    Dacă ați fi înțeles din prima că dacă instalația mea produce peste consumul anual este de bun simț ca factura să fie zero sau foarte aproape de zero, multe din investiții nu ar mai fi fost necesare mai ales cele cu întărirea rețelei, adică fix cele pe care „voi ăia deștepți” le faceți.
    Orice om normal la cap – și românul este în general normal la cap, iar prosumatorul român cu siguranță – va prefera să facă o investiție (dacă și-o permite, evident) decât să plătească prețuri enorme unor bișnițari.

    1. Faci o greșeală. Tu produci mult vara dar consumi iarna. Iar sistemul energetic național nu este o baterie, cit întra atit trebuie să iasă. Dacă produci mult o sa vrei sa consumi mult, deci rețeaua trebuie întărită.
      Pot sa iau și situația de zi . Producătorii produc ziua și eu SNE trebuie sa opresc centrala nucleara și seara cind ajungi acasă și pui mașină electrica la încărcat, gătești, pornești boilerul sa faci apa calda și pornești încălzirea ceri de la sistem. O centrala mare nu se oprește și pornește instantaneu.
      Costul „stocării ” energiei produse de tine cine îl plătește?

    2. Exact..!
      Un comentariu explicativ MAI MULT CA PERFECT
      Domnia ei, si ceilalti bisnitzari vor treb sa inteleaga/ sa se obisnuiasca ca o enrgie produsa nu poate fi incasata de altcineva in afara de acel producator/prosumator ! Iar tva, taxele si comisioanele pt transport sunt complet altceva…

  8. Această doamnă precizează faptul că ne lipsesc specialiștii. Ori de asa specialiști, care susțin hoția in această țară, ca și d-ei, mai bine ne lipsim.
    Să mai oprească sursele de producere a energiei, dintre cele care poluează mediul și rețeaua existenta va putea prelua tot mai mulți prosumatori.

  9. Nu vrei ca și aerul care-l respirăm să-l plătim și chiar căldura emanată de soare să-l plătim ,apa din izvoare … Câți bani ai primit ca să faci o asemenea declarație…? Vrei să te trezești cu panourile date de cap? Gândește-te bine că și eu pot cere atunci o taxă că panourile îmi distrug casa. Iar pentru ca să le țineți montate pe casa mea trebuie să PLĂTIȚI …

  10. HENRO prin Dna Vlasceanu este normal sa aiba ceva cu Prosumatorii prin simplul fapt ca o putere instalata in prezent de 1,5 Gw a prosumatorilor le-a micsorat castigul , mai mult tot ei se opun si fa loby contracompensarii cantitative 1/1

  11. Conform legislației europene soarele și vântul sunt gratuite, Conform tovarășei comuniste trebuie să plătești. DE PARCĂ ar fi de la masa.
    RUȘINE eeee.

    1. Probabil și masa și tasu i-au cerut bani că au conceput o , și la rândul ei își va pune copii , daca are, sa îi plătească efortul, și investiția. Daca nu are ca ăla de la Cotroceni o să cam iasă în paguba, poate va cere bani, înainte să moară și de la popa , care o să ii cante, că acolo chiar nu e gratis și impozabil.

  12. Va imaginati ce cretini conduc lumea asta !!! Pe deoparte zic asa …poluare CO2, hidrocarburi ,etc…ne omoara pe toti . Trebuie sa trecem pe energie verde …..
    Apoi vin alde matusa asta habarnista care zice asa….bai prostilor ..soarele e al nostru ,vantul la fel , platiti taxe pe ele ca nu i dupa capul vostru !
    Atunci zic eu …ne meritam soarta ??

  13. Nu ar fi mai simplu să puneți baterii și așa nu s-ar supraîncărca rețeaua și nici nu ar mai apărea discuțiile acestea.Cand ai baterii ai avut și niște costuri înainte de montaj,rețeaua e bateria națională pe care toată lumea o vrea gratis,sa o întrețină alții.Despre asta se vorbește când se spune că soarele nu e gratis.E atât de simplă rezolvarea:baterii

    1. Și eu sunt de acord,ar trebui sa se facă Programul Casa Verde pt baterii și pompă de căldură neapărat pt cei prosumatori,atunci rețeaua ar fii mult mai relaxată, îi mult mai bine așa pină se va face infrastructura de curent cea nouă

      1. Eu nu am panouri. De trebuie sa îți plătesc ție prin casa verde panouri, baterii, pompe de căldura? Cumpăra dacă crezi ca merita, dar nu pe banii mei.

  14. Mor „băieții distapti” din energie de ciudă că sunt tot mai mulți producători de energie verde și le scade lor deverul. Și uite-așa apare câte-o parapantă ca asta, să le dea peste nas „nemernicilor” care-au îndrăznit să se facă producători și sa le strice afacerea maimuțoilor mufați la banul gros. Termenul de RUȘINE este complet necunoscut speciei din care face parte „specialista” din articol. Vin alegerile „dragi tavariscii” și poate da bunul Dumnezeu sa se trezească odată poporul ăsta și să dea cu mătura istoriei peste politrucii peeseedeepeeneelee, să scăpăm odată de mizeria care a pus stăpânire pe tara asta!!!

  15. Transelectrica societatea statului cu angajații numiți politic și salariile peste medie cu 100% ce investiții au făcut din taxa de distribuție? Vine nemernica asta să ne spună că au autorizat montarea unor contori care dau erori! DU-TE ACASĂ FEMEIE ȘI DĂ-TI DEMISIA AZI!!!

  16. Daca „O SPECIALISTA „nu intelege ca ce produc prosumatori este consumat de vecini in reteaua de joasa tensiune si nu afecteaza in niciun fel transportul in reteaua nationala atunci e vai de capul ei. Sigur a facut scoala la SNPSA. Oricum argumentele ei sunt o brambureala.

    1. Tu gândești la nivel de stada, nu la nivel de regiune sau țară. Dacă 1000 de străzi se pot alimenta singure eu opresc o termocentrala, dar dacă vine ploaia ce facem? Îmi trebuie 2 zile sa repornesc turbina. Stați pe întuneric pana atunci? Dacă o țin calda asta costa , cine plătește? Producătorul vede doar curtea și buzunarul lui. Lumea este mai mare. Scoate capul din cutie și privește în jur.

  17. Sa vede treaba ca si voi astia cu saitu sinteti in cirdasie cu cucoana inginer facuta cu bani, am mai trimis un comentariu care din pacate nu lati publicat. Se vede treaba ca va convine si voua ce debilitati declara niste retardați ajunsi in functi de conducere.

  18. Rolul tău care este în afacerea asta ca văd ca i plângi pe alții care ar trebui să se ocupe de stocarea energiei pe timpul zilei de rețele ca sunt
    Noi băgăm energia în pământ și ăștia cumpără energie de la ucraineni
    Ai făcut asociație sa te afli sefa

  19. Ar trebuii sa spunem Doamnei si Domnilor politicieni sa nu ne mai dea nici soare ,nici vant sa fie oprite prin ordonanta de urgenta.!!aLa vot cu voi!

  20. Toți vorbim despre ecologizare,despre alte surse regenerabile,acum ca au apărut panourile fotovoltaice,acum toți prostii de la guvernare nu mai știu ce sa inventeze ,sa scoată bani din buzunarele oamenilor.
    Rușine sa va fie doamna. Dute la cratiță și lăsați soarele sa răsare și sa apună.

  21. Banuiesc ca nu prosumatorii au distrus ISPE si ICEMENERG … tot mintile „luminate” din energie si guvern le-au distrus si acum doamna miorlaie sau mai precis isi sustine interesele! Cei care ne conduc nu inteleg nici in prezent ca domeniul energetic este un domeniu strategic de care si-au batut joc cat au putut!

  22. Totul se rezuma la bună credință a guvernanților și a ANRE, care ar trebui, prin masurile de reglementare sa nu descurajeze pe prosumatorii, iar furturile din partea băieților deștepți sa fie stopate!
    Toate comentariile au partea lor de dreptate, dar chiar și asa, ca prosumatori va trebui sa avem o contribuție pentru întreținerea viabilitatii rețelelor chiar dacă compensarea cantitativa 1/1 ne va scuti de plata facturilor!
    Dar asta trebuie sa se încadreze în norme de bun simt și nu să-i jecmaneasca pe prosumatorii!

    E punctul meu de vedere, poate ca greșesc dar, eu as apela la bună credință a tuturor celor implicați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *