Prosumatorii ar urma să plătească taxe și pentru energia electrică produsă pentru consumul propriu. În ce situații

Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor introduce posibilitatea statului de a taxa prosumatorii, în viitor, chiar și pentru energia electrică produsă care nu a fost livrată în rețea, ci folosită pentru autoconsum

Ordonanța de Urgență a fost adoptată de Executiv în această săptămână, textul final nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial, însă din informațiile noastre, nu sunt modificări față de forma de proiect.

În teorie, legislația nou-adoptată permite Guvernului sau Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), să perceapă anumite taxe prosumatorilor, fără însă ca acestea să fie discriminatorii și să fie “proporționale”, în trei situații. În două cazuri din cele trei, exprimările sunt destul de ambigue și practic lasă la îndemâna autorității interpretarea situației în care va impune sau nu o taxă.

În primul caz, prosumatorii pot fi taxați dacă fac obiectul unei scheme de sprijin din partea statului, dar taxele nu trebuie să-i descurajeze și nici să anuleze efectul schemei de sprijin.

În al doilea caz, se pot impune taxe dacă puterea instalată în centralele prosumatorilor ajunge să reprezinte cel puțin 8% din puterea instalată totală în sistemul energetic, dar taxarea nu se poate face mai devreme de finalul anului 2026. Iar taxa va putea fi impusă doar dacă un studiu ce va fi comandat de ANRE va arăta că prosumatorii fie afectează sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului energetic fie au mai multe beneficii decât ar trebui, din ce se înțelege citind textul de lege.

În al treilea caz, cel mai explicit, se poate pune taxă oricărui prosumator cu o instalație cu o putere de  peste 30 kW.

Iată aici aici textul articolului cu pricina, cu mențiunea că, până nu apare în Monitorul Oficial, legea nu este în vigoare:

Alin.3 Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.

Citește și:

Prosumatorii mici ar urma să se “lege” mai ușor la rețea, din vara viitoare. Lege nouă

 

3 Comments

  1. Măgarii, din care nu mai înțelegi nimic. Atâta idioțenie nu am văzut in toată viața mea. Acești jepati ne vor termina pe toți investitorii particulari, dacă aplica ordonanța sus amintita. Nu sint in state decit sa ne jefuiască și sa-si bată joc de noi. Ne meritam soarta dacă vom semna contracte cu eIiminați acest mod .

  2. ” somnul rațiunii naște monștri” ,in cazul nostru putem zice ; lipsa gândirii logice și responsabile a guvernanților crează haos și dezolare. Cât timp vom fi conduși de excroci, tâlhari, mincinoși și incompetenți nu ne putem aștepta la nimic bun.

  3. Bună ziua tuturor!
    Vis a vis de sus-numitul proiect de lege, doresc să le explic politicienilor câteva aspecte foarte serioase.
    1. Desi o tara functională se bazează pe un sistem echitabil de taxe si impozite – ceea ce nu este cazul României – orice taxă sau impozit, acționează ca o frână în dezvoltarea unui proiect economic de orice natură. De ce? Pentru că managementul de la cel mai înalt nivel, trebuie să țină cont și de aceste taxe și impozite când previzionează amortizarea investiției. Din acest motiv creșterea de la an la an, a taxelor și impozitelor, pentru a avea bani la buget, dă peste cap proiectele pe termen mediu și lung.
    2. Legislația în domeniul energiilor regenerabile este și așa destul de ambiguă și nu face decât să oprescă, sau în cel mai bun caz, să întârzie investițiile in energii regenerabile. Ori România a intrat deja în criză de timp, având în vedere țintele agreate cu UE, pentru 2030 și 2050.
    3. Există și așa probleme multe și mari, cu deficitul de forță de muncă ce afectează acest sector, dar și probleme de aprovizionare cu materii prime și materiale. Nu avem nevoie, ca țară, de o problemă în plus. O spun pentru a treia oară pe acest site. Viitorul va fi electric, sau nu va fi deloc. Dacă politicienii nu sunt capabili să înțeleagă importanța deciziilor din acest domeniu, atunci să plece.
    4. Cine și pe ce criterii, stabilește că prosumatorii ”au prea multe beneficii”. Consider că un investitor oricât de mic, mai ales în domeniul energiilor regenerabile, are dreptul la multe beneficii măcar și pentru că; aduce un plus de energie în rețeaua națională, ajută la menținerea sau chiar crearea de locuri de muncă și oricum a platit TVA, la achiziția panourilor fotovoltaice (de exemplu) și a restului de materiale, respectiv orele de manoperă pentru montaj. Nu mai spun de riscul asumat, atunci când a făcut investiția.
    5. Din păcate nici societatea civilă, nu pare să conștientizeze gravitatea situației în care ne aflăm. În urmă cu două luni, am inițiat o campanie prin care le cer celor în drept, să simplifice legislația muncii și să acorde anumite beneficii celor ce muncesc în domeniul regenerabilelor. Până în acest moment, campania a strîns 8 voturi. Nu pot da numele site-ului, dar totul este la un clic distanță. Îi rog deci, pe cei care vor să ia atitudine, să caute campania mea și să voteze. Vă mulțumesc!
    P.S.: Rețineți! Viitorul va fi electric sau nu va fi deloc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *