Proiectul smart grid CARMEN a devenit oficial Proiect de Interes Comun al UE

Proiectul Smart Grid Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN), dezvoltat de către Delgaz Grid SA şi CNTEE Transelectrica SA, în parteneriat cu operatorul de transport maghiar, MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Atviteli Rendszeriranyito, a primit aprobarea finală de la Uniunea Europeană, fiind inclus pe lista a cincea a Proiectelor energetice de Interes Comun (PIC), potrivit Agerpres.

„În 29 aprilie 2022 a intrat în vigoare Regulamentul delegat al Comisiei, 564/2022 din 19 noiembrie 2021, în urma aprobării de către Parlamentul European şi Consiliu, prin care Proiectul CARMEN devine oficial Proiect de Interes Comun în aria tematică Smart Grid. Proiectele de Interes Comun sunt proiecte-cheie de infrastructură energetică transfrontalieră pentru construirea unei pieţe europene interne a energiei mai integrată şi mai rezilientă şi pentru urmărirea obiectivelor în materie de energie şi climă. Actuala Listă PIC cuprinde 98 de proiecte: 67 de proiecte în domeniul transportului şi stocării energiei electrice, 20 în domeniul gazelor naturale, 6 proiecte de reţele de CO2 şi 5 proiecte de reţele electrice inteligente”, se menţionează într-un comunicat al E.ON, remis, marţi, AGERPRES.

Proiectul CARMEN are o valoare de aproximativ 150 milioane euro, cererea de finanţare urmând a fi depusă în a doua jumătate a anului 2022. Implementarea se va derula pe o perioadă de 6 ani, începând cu anul 2023 şi până în 2028.

„Faptul că proiectul CARMEN a obţinut statutul de Proiect de Interes Comun este un real succes pentru compania noastră, fiind cel mai ambiţios proiect de investiţii al României în infrastructura de distribuţie a energiei electrice din Regiunea Nord-Est. Suntem recunoscători colegilor din Delgaz Grid şi partenerilor noştri de la Transelectrica şi MAVIR pentru eforturile depuse care au condus la acest rezultat. Avem convingerea că proiectul CARMEN va deveni un model de bună practică din punct de vedere al colaborării dintre actorii sectorului electroenergetic, în perspectiva adaptării la cerinţele europene privind decarbonificarea, digitalizarea şi securitatea energetică”, a declarat Volker Raffel, CEO al E.ON România.

Gabriel Andronache, CEO al CNTEE Transelectrica, a subliniat că obţinerea calităţii de Proiect de Interes Comun pentru proiectul CARMEN marchează un punct de referinţă în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii energetice transfrontaliere în contextul cooperării operatorilor de transport şi distribuţie.

„Pentru a face faţă tuturor transformărilor din sectorul energetic susţinute de agenda europeană, este necesară o abordare globală, în spiritul colaborării şi al împărtăşirii informaţiilor. Ne aflăm în contextul în care doar implementând interoperabilitatea între sistemele noastre, printr-o cooperare pragmatică şi curajoasă, putem adapta reţelele la noile configuraţii ale sistemelor electroenergetice în contextul tranziţiei energetice. Suntem mândri că Transelectrica este parte a acestui obiectiv investiţional de importanţă majoră la nivel european şi le mulţumim partenerilor noştri din cadrul Delgaz Grid pentru colaborarea extraordinară în efortul de a da viaţă acestui proiect”, a adăugat Gabriel Andronache.

Prin intermediul proiectului CARMEN, partenerii vizează modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de transport şi de distribuţie energie electrică, precum şi creşterea interoperabilităţii acestora, atât la nivel naţional, cât şi european, în sensul atingerii obiectivelor de interes comun.

Astfel, se estimează modernizarea de staţii şi posturi de transformare, a liniilor aeriene de înaltă tensiune, implementarea tehnologiilor IT şi de comunicaţii specifice, precum şi instalarea în reţeaua electrică de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.

Potrivit sursei citate, CARMEN va contribui în mod direct la creşterea capacităţii de preluare în reţeaua de joasă tensiune a electricităţii produse din surse regenerabile de către prosumatori, proiectul reprezentând un pas extrem de important în direcţia accelerării decarbonificării şi digitalizării reţelei de transport şi distribuţie a energiei electrice gestionate de cei trei parteneri.

Citește și:

Transelectrica și E.On au demarat CARMEN, un proiect “smart grid” din România, cu legături spre Ungaria și Moldova

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *