Proiectul Neptun Deep nu va fi afectat de arbitrajul inițiat de OMV Petrom împotriva statului – Verchere, CEO OMV Petrom

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a afirmat că proiectul Neptun Deep nu va fi întârziat de procesul de arbitraj intentat de companie statului român și a explicat de ce s-a ajuns la asta.

“De când s-a aprobat legea offshore, am spus că așteptăm clarificări. Nu este un subiect nou. Nu am primit aceste clarificări. Sunt importante. Proiectul este gata și merge înainte”, a spus Verchere, răspunzând unei întrebări pe această temă.

“Am cerut clarificări legate de diferențele între între legea offshore și acordul de concesiune. Un exemplu este art 21 (prin care  Guvernul, poate introduce restricţii temporare de preţ şi vânzare pentru unele cantități de gaze – n.red.). Cred că vom găsi aceste soluții. Proiectul merge înainte indiferent ce se întâmplă cu procesul de arbitraj. Timeline-ul proiectului nu va fi afectat deloc”, a spus CEO-ul OMV Petrom.

OMV Petrom a dat statul în judecată pe Legea Offshore, la Curtea Interntionala de la Paris în condițiile în care, în paralel, ambele companii lucrau la dezvoltarea proiectului de gaze offshore Neptun Deep. Petrom, în calitate de operator al blocului a anunțat ieri decizia finală de investiție în proiect. După investiții estimate a patru miliarde de euro, se estimează că primele gaze din zăcământ vor ajunge în sistemul național de transport la începutul lui 2027. Rezervele sunt estimate la 100 de miliarde de metru cubi de gaze, ceea ce înseamnă că, odată exploatarea demarată, România va deveni cel mai important producător de gaze din Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *