Proiectul grupului nou pe gaze la CET Craiova 2, cu stocare de gaze la Gherceşti, este evaluat la 180 de milioane de euro

Se demarează studiul de fezabilitate pentru proiectul de 200 MW Craiova  – grup nou în ciclu combinat și cogenerare de înaltă eficiență folosind stocarea de gaze de la Ghercești, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Proiectul implică trei elemente esențiale: centrala de la Craiova, depozitul de gaze naturale de la Ghercești și energia regenerabilă.

„Aceste trei elemente trebuie gândite integrat, pornind de la conversia centralei de la Craiova de pe cărbune, pe gaz natural. Însă inovația acestui proiect nu se referă atât la conversie, cât la faptul că vom folosi surplusul de energie eoliană pe care îl are România pentru înmagazinarea și extracția gazelor naturale din depozitul de la Ghercești. Cu o astfel de soluție, Ghercești, situat foarte aproape de centrala de la Craiova, va deveni unul dintre cele mai mari depozite de gaze din țară. Acesta este un proiect important, nu doar pentru Craiova, dar și pentru întreaga țară”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, în comunicat.

“Proiectul este în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și este estimat la o valoare de 180 de milioane de euro, sumă care acoperă conversia unui grup nou de 200 MW pe gaz în cogenerare. Finanțarea proiectului va fi asigurată în proporție de 70% prin fonduri europene și 30% prin bugetul CEO (mecanismul ETS 10C)”, se mai arată în comunicat.

În cadrul discuțiilor tehnice de astăzi cu conducerea CE Oltenia, au fost analizate și noile investiții la Electrocentrala Craiova II, respectiv montarea a două cazane cu abur de 50 t/h de ultima generatie, pe gaz natural. Investiția, care va fi finalizată în aprilie 2019, este în valoare de circa 4 milioane de euro, și va asigura o parte din agentul termic necesar municipiului Craiova, respectiv rezervă pentru actualele capacități.

“Îmi doresc ca la Craiova să nu mai fie sincope în furnizarea agentului termic către populație. Cred că această investiție va putea asigura continuitatea livrării de energie termică, atât consumatorilor casnici, cât și industriali”, a mai spus ministrul Anton, care a fost prezent la Craiova.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *