Proiectele de upstream din Marea Neagră ar putea necesita investiţii de 16 miliarde de euro – Petrom

Proiectele de upstream din Marea Neagră ar putea necesita investiţii totale de 16 miliarde de euro, a afirmat Ionuţ Ciubotaru, vicepreşedinte Business Development în cadrul OMV Petrom.

El a participat la a patra edițiea a conferinţei Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia de Petrol şi Gaze din România şi Energy Policy Group.
„La momentul actual, suntem al doilea producător de gaze din UE şi sperăm să ajungem pe primul loc, pentru că avem gazele din Marea Neagă şi avem un istoric în privinţa gazelor”, a spus Ciubotaru.
Îmbunătăţirea interconexiunilor de gaz cu alte ţări este, de asemenea, esenţială.
„Proiectul Neptun Deep reprezintă o oportunitate enormă pentru România nu doar pentru securitatea energetică. Un astfel de proiect (…) va crea multe locuri de muncă şi va aduce multe gaze şi impozite către stat, iar noi ca ţară putem utiliza aceste resurse nu doar pentru a deveni cel mai mare furnizor de gaze din UE, ci şi pentru a finanţa tranziţia energetică în perioada care urmează”, a susţinut oficialul OMV Petrom.

În opinia sa, România are potenţialul de a deveni primul producător de gaze din Europa.
În ceea ce priveşte Neptun Deep, el a spus:”dacă decizia finală de investiţii va fi 2023, estimăm că producţia va începe în 2027. Dacă totul va fi pregătit mai repede, putem avansa mai rapid. Proiectul va genera alte investiţii orizontale şi alte locuri de muncă”.

Săptămâna trecută, oficialii companiei a afirmat că rezervele din Neptun Deep se ridică la 100 de miliarde de metri cubi de gaze.

„Dacă legea nu va fi modificată până la sfârşitul anului, acest lucru va întârzia decizia finală de investiţii pentru anul 2023. Un lucru nu se va schimba: gazul din Marea Neagră rămâne o oportunitate unică pentru România. Ne aşteptăm să investim până la 2 miliarde de euro în Neptun Deep şi să adăugăm rezerve recuperabile de 50 de miliarde de metri cubi net la OMV Petrom. Acest proiect va contribui la rata de recuperare a rezervelor, care va fi de 100%, când gazele vor fi extrase”, a arătat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, companie care deţine 50% din proiect.

Totodată, compania se aşteaptă la o producţie de 70.000 de barili echivalent petrol pe zi net pentru OMV Petrom, pentru o perioadă de circa 10 ani, după care va începe declinul natural al acestor zăcăminte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *