Proiect de un milliard de euro la Mintia: patru grupuri noi, gaz-cărbune, de 400 MW, făcute împreună cu o firmă din Israel

Statul român este în discuţii avansate cu cea mai mare companie de energie din Israel, respectiv Israel Electrica Corporation, pentru retehnologizarea şi conversia pe gaze a unor grupuri de producere a energiei de la termocentrala Mintia, proiectul fiind estimat la un miliard de euro, a declarat, luni, ministrul Energiei, Toma Petcu, prezent la o conferinţă de profil. 

„Suntem pe cale să pornim retehnologizarea unor grupuri de la CET Mintia, dar şi conversia unor grupuri pe gaz, împreună cu compania Israel Electrica Corporation. Suntem în discuţii avansate cu această companie, cea mai mare companie de energie din Israel”, a spus Petcu.

Ulterior, el a precizat jurnaliştilor că este vorba de un proiect în valoare de un miliard de euro.

„În primăvară am fost contactaţi de o companie Israel Electric, este a statului israelian, de producţie, transport şi furnizare a energiei electrice, are 80% din piaţa din Israel. Au interesul să dezvolte în parteneriat cu noi la centrala de la Mintia o producţie mixtă cărbune şi gaz. Au făcut o analiză timp de şase luni asupra oportunităţii şi posibilităţii şi realizare a acestei investiţii”, a spus Petcu.

El a adăugat că, în urmă cu trei săptămâni, boardul acestei companii a luat decizia şi a transmis o scrisoare de angajament că au interesul să vină să investească împreună cu statul român în acest proiect.

„Suntem în faza în care realizăm un memorandum care va fi aprobat în Guvern. Este un proiect care ne interesează pentru că România este puţin dezechilibrată pe zona de producţie, 80% din producţie o avem în sud, iar în zona de nord foarte puţină. Estimarea este de un miliard de euro, dar cifre concrete vom avea la finalul studiului. Patru grupuri a câte 100 de MW”, a mai spus Petcu.

Temocentralele Mintia şi Paroşeni, care funcţionează pe huilă, fac parte din Complexul Energetic Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *