Proiect de creștere a capacității de transport al gazelor pe Coridorul Vertical. Transgaz e implicată

Bulgartransgaz EAD, împreună cu operatorii vecini DESFA SA (Grecia) și Transgaz SA (Romania), au publicat spre consultare publică propuneri de proiecte comune de creștere a capacității la punctele de interconectare Kulata/Sidirokastro și Negru Vodă 1/Kardam, potrivit unui comunicat al OTS bulgar.

Proiectul comun dintre Bulgartransgaz EAD și DESFA SA pentru creșterea capacității la punctul de interconectare (IP) Kulata/Sidirokastro pe direcția Grecia-Bulgaria are în vedere două opțiuni.

Prima va oferi o capacitate incrementală de 35,4 GWh/zi, iar valoarea indicativă a implementării investiției, inclusiv proiectare, achiziții și construcție, este de aproximativ 108,7 milioane euro. A doua opțiune luată în considerare prevede o capacitate incrementală de 104,4 GWh/zi, iar valoarea indicativă incluzând proiectarea, achiziția și construcția este de aproximativ 293,4 milioane euro.

Proiectul comun cu Transgaz pentru creșterea capacității la IP Negru Vodă/Kardam în direcția Bulgaria-România va asigura 137,2 GWh/zide capacitate incrementală. Valoarea indicativă pentru realizarea acestei investiții, inclusiv proiectare, achiziție și construcție, este de aproximativ 198,93 milioane euro Aceste valori orientative nu includ costurile viitoare ale activităților auxiliare necesare implementăriiproiectelor.

„Aceste propuneri de proiecte confirmă angajamentul Bulgartransgaz și al celorlalțioperatori de transport de gaze care participă la inițiativa Coridorul Vertical de a asigura toate condițiile necesare pentru a transporta cantități suplimentare de gaze naturale de la sud la nord. Implementarea inițiativei va spori diversificarea și securitatea aprovizionării cu gaze și va stimula concurența pe piața gazelor naturale din regiune”, a declarat Vladimir Malinov, director executiv al operatorului bulgar de transport de gaze.

„Scopul publicării simultane a documentației acestor proiecte strategice de către OTS de-a lungul traseului Coridorului Vertical este de a oferi transparență și securitate participanților pe piață”, a adăugat el.

Ținând cont de interesul exprimat față de traseu și pentru a menține prețul competitiv al acestuia și pentru a accelera implementarea proiectelor, operatorii Coridorului Vertical iau în considerare posibilitatea de a obține sprijin financiar din partea țărilor lor și a UE.

În conformitate cu legislația europeană, consultarea publică va continua până la sfârșitul lunii februarie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *