Programul de 20.000 de lei de la stat pentru fotovoltaice acasă, un posibil prim impas: instalatorii se codesc deja să participe, de teamă că nu-şi vor primi banii

Programul guvernamental prin care persoanele fizice care îşi montează sisteme fotovoltaice acasă primesc până la 20.000 de lei de la stat s-ar putea confrunta cu probleme încă de la debut. Firmele care instalează panouri ar putea ocoli programul, pentru că nu există, spun instalatorii, certitudinea că îşi vor recupera toţi banii.

Programul guvernamental, care a devenit lege la jumătatea lunii decembrie, presupune ca instalarea panourilor să se facă de către instalatori care să fie validaţi pentru acest program de Administraţia Fondului de Mediu (AFM), instituţia prin care se derulează programul. După ce aceste firme de instalatori sunt validate în program, oamenii merg la ele şi depun dosarele, care ulterior trebuie să ajungă la AFM la validare. Odată validate, firmele montează instalaţiile pe banii lor, după care încasaează banii, cei 20.000 de lei maximum, de la AFM.

Problema este însă că fondurile sunt limitate, programul guvernamental acoperind doar 30.000 de astfel de instalaţii pentru persoanele fizice, iar instalatorii spun că există riscul ca ei să monteze instalaţiile, dar să nu mai poată primi apoi banii de la AFM, pe motiv că fondurile au fost epuizate.

„Dupa ce am studiat în detaliu „Ghidul de Finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională” am ajuns la o concluzie nu tocmai favorabila pentru noi ca instalator. Printre articolele menţionate în ghid scrie că noi ca instalatori putem să încasăm contravaloarea sistemului în contul nostru din trezorerie doar în limita bugetului disponibil la Fondul pentru Mediu. Dubiul nostru este referitor la riscul de a instala aceste sisteme si neincasarea contravalorii acestora”, ne-a declarat Paul Varga, administrator la firma Green Seiro SRL din Sibiu.

Firma are experienţă în domeniu, în condiţiile în care, potrivit propriilor date, a montat în mai multe ţări europene (Germania, Polonia, Grecia) parcuri fotovoltaice cu o capacitate însumată de 100 MW, iar în România a montat deja pe acoperişurile caselor sisteme on şi off-grid de circa 1 MW.

Temerea instalatorului, care după ce pune sistemul pe banii lui s-ar putea trezi că aşteaptă în zadar fonduri care s-au epuizat deja, este justificată, având în vedere formularea din Ghid.

La capitolul referitor la decontarea sumelor către instalator scrie aşa: “Finanțarea sumelor aferente dosarelor de decontare aprobate se face prin virament în contul de trezorerie al instalatorului validat, în măsura în care cererile de decontare și documentele anexate acestora sunt complete şi corect întocmite, în limita disponibilului existent în bugetul Fondului pentru mediu”.

Varga vine şi cu soluţia: „Rezolvarea acestei dileme ar fi ca bugetul disponibil alocat si rămas sa fie publicat in timp real pe site-ul AFM”, spune reprezentantul firmei sibiene.

Directorul AFM, Cornel Brezuică, ne-a declarat recent că programul, aşteptat de mii de români, ar putea fi accesat la jumătatea lunii martie.
„Intâi trebuie să dăm drumul la sesiunea de acreditare a firmelor care montează. Vreau să o facem cât mai repede, poate chiar într-o săptămână, mai am nevoie de un răspuns de la Ministerul Dezvoltării. După ce acredităm instalatorii, vom face publice listele şi estimez că în martie, cel mai probabil la jumătatea lunii martie să poată să înceapă înscrierea persoanelor fizce”, ne-a declarat Brezuică.

Detalii, aici: Programul prin care statul oferă 20.000 de lei celor care doresc să pună fotovoltaice acasă va demara în martie

sursă foto: www.greenseiro.ro

 

15 Comments

  1. Sunt foarte interesat pentru acest program ,va rog sa ma tineti la curent cu toate procedurile si daca trebuie sa ma inscriu la acest program si la ce firma.Mentionez ca apartin de judetul Valcea.

  2. Ma intreseaza programul cu panouri solare foarte mult pt. ca stau la munte sí am 4.buc de panou solar dar nu face fata. EU stau de 23 de ani in Bucin ízre padure sí cu generatorul ne chinuim sí cu panouri solare. Cu stima. Tőke.

  3. nici o problema, la cum a decurs treaba cu casa verde, sincer, nici eu in calitate de beneficiar final nu ma inghesui. mai lejer e sa pun bani deoparte si sa dau eu tot banul pe instalatii. de ce ti-ai bate capul cu birocratie retardata (ocupatie de om prost) cand e muult mai usor sa folosesti timpul si energia aia sa pui bani deoparte si sa contractezi singur instalatori.
    La cat de inutil a ajuns sa fie statul roman, la cat de multe servicii a pasat sectorului privat (care, si normal, acum cere bani pe ele), avand in vedere ca taxele au ramas la nivel anterior privatizarilor, putem sa ne stergem la cur cu toti securistii culesi de pe toti coclaurii si parveniti la bucuresti. Sunteti mandri, ca sunteti singurii, n-aveti concurenta, cert este insa ca sunteti degeaba. Daca nu va lua statu de la coada vacii, erati la cules capsuni in spania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *