Programul “Casa Verde Fotovoltaice” se deblochează miercuri. Anunț important de la ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că s-a ajuns la o înțelegere între firma a cărei acțiune în instanță a blocat programul “Casa Verde Fotovoltaice” și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), astfel încât programul să fie reluat.

“Am ajuns la o înțelegere între părți, în sensul în care, miercuri în această săptămână , la ora 10 dimineața, vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potențialii instalatori. În această sesiune nouă pot să se înscrie și instalatori care nu s-au înscris prima dată, la fel cum se pot înscrie și instalatori care au fost respinși, așa cum este cazul acestei societăți comerciale. Am primit promisiunea societății că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune, în măsura în care va aplica și în măsura în care va fi validată ca instalator auorizat, aceasta va renunța la proces, va face o cerere de renunțare la judecată, moment din care putem să sperăm că așteptarea celor 90.000 de familii va fi cu mult scurtată”, a spus Fechet în conferință de presă.

El a precizat că s-a ajuns la acest acord în urma unei medieri care a avut loc la Minister între reprezentanții firmei care au dat în judecat AFM și cei ai AFM, care a fost necesară “înțelegând că termenele de judecată ar putea să depășească cu mult perioada pe care noi e estimăm”.

Curtea de Apel Oradea a suspendat procedura de publicare a listei instalatorilor validați de AFM pentru participarea la Programul Casa Verde Fotovoltaice dând câștig de cauză solicitării în acest sens a firmei Dhelectric Systems SRL care a reclamat că instituția nu a respectat prevederile Ghidului de finanțare a Programului.

Instalatorul a a fost exclus din program  deși, potrivit propriei sale declarații, a spus că avea toate actele și avizele necesare pentru a putea fi acceptat în program.

Bugetul alocat sesiunii din acest an a programului „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru care au fost validaţi 515 instalatori, este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei unităţilor de cult.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Citește și:

Cei 80.000 de beneficiari ai programului “Casa Verde Fotovoltaice” mai au de așteptat, dosarul din Bihor se mută la instanța superioară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *