
O bună parte din programele care sunt la Administraţia Fondului pentru Mediu vor fi suspendate anul acesta, a declarat premierul Bolojan în conferință de presă. Unul programele derulate prin AFM este “Casa verde Fotovoltaice”.
”Până la 1 august, în primul rând, va trebui să prioritizăm proiectele în aşa fel încât cele care le putem finanţa din fonduri europene să le asigurăm finanţarea, să le urgentăm, iar celelalte, funcţie de prioritatea pe care o vom analiza, să hotărâm ce se poate finanţa şi ce nu se poate finanţa.
În cursul lunii iulie vom închide aceste analize legate de prioritizarea investiţiilor. O bună parte, de exemplu, din programele care sunt la Administraţia Fondului pentru Mediu vor fi suspendate anul acesta, urmând ca în toamnă să se facă o analiză pentru anul viitor, în aşa fel încât să putem să ne eşalonăm investiţiile şi să facem inclusiv economii pe componenta de programe”, a spus Bolojan.
Printre programele finanțate de AFM se numără și celebra “Casa Verde Fotovoltaice”, care va fi suspendat în acest an, din ce a spus Bolojan.
Încă dinainte de a se investi Guvernul Bolojan, fruntașii UDMR, partid care a intrat în noul Guvern, spuneau că o soluție pentru reducerea cheltuielilor publice ar putrea fi și amânarea acordării subvențiilor pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus ca banii din programul Casa Verde Fotovoltaice din 2024, respectiv 2 miliarde de lei, să fie acordați beneficiarilor abia peste 2-3 ani și, în acest timp, suma respectivă să fie folosită pentru acoperirea deficitului bugetar.
„Dacă nu vom putea plăti în următorii 2-3 ani toate câteva zeci de mii de panouri fotovoltaice, poate rezistăm. Noi oricum în acest moment avem o problemă de stocare, nu de producție, e un dezechilibru. O să spunem: Ok, ai câștigat, vei primi această sumă peste doi-trei ani. Și cred că se poate realiza. Afectezi 30.000 de oameni, nu întreaga populație. Deci sunt zone unde se poate tăia de la investiții, se pot prioritiza investițiile”, a spus Kelemen, într-un interviu pentru Digi24.
Programul Casa Verde Fotovoltaice a avut anul trecut un buget de 2 miliarde de le și peste 60.000 de beneficiari au fost declarați câștigători, în condițiile în care interesul a fost foarte mare. Fiecare beneficiar declarat eligibil urmează să primească 30.000 de lei din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu pentru a-și cumpăra panouri fotovoltaice și, obligatoriu, baterii de stocare.
În momentul de față în România sunt circa 220.000 de prosumatori cu o putere a instalațiilor fotovoltaice care depășește 2.600 MW