Program guvernamental de instalare de panouri fotovoltaice la hoteluri, pe banii statului

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că Guvernul va lansa un program pein care hotelierii vor putea instala, cu bani de la stat, instalații fotovoltaice de 27 kW.

„Pentru hoteluri gândim un program de sprijin pentru a le ajuta să-ţi reducă cheltuielile cu anumite utilităţi şi o să vedeţi în perioada imediat următoare că o să lansăm nişte proiecte speciale pentru hotelieri, să le reducem costurile cu energia electrică, să le finanţăm prin granturi 100% o producţie de fotovoltaice de curent electric, fotovoltaice de 27 kW, care ar putea reduce la unii chiar 100%, la alţii poate cu 50% costurile cu energia electrică.

De asemenea, dacă vom impune nişte reguli vizavi de modificările pe care trebuie să le facă hotelierii, proprietarii de restaurante, cafenele şi baruri, atunci şi acele reguli vor presupune nişte costuri suplimentare. O să facem un pachet de finanţare în aşa fel încât să-i ajutăm, să nu fie pe cheltuiala lor aceste costuri. Tot un grant care să fie dedicat pentru industria ospitalităţii”, a explicat el, la Digi 24.

În ceea ce priveşte instalarea de centrale electrice fotovoltaice de către hotelieri, Virgil Popescu a menţionat că va trebui depus un proiect, dar a dat asigurări că nu vor fi necesare aprobări speciale, ci totul se va produce rapid.

„Instalarea acestei capacităţi de energie electrică de 27 de kW este în lege vizavi de un consumator care poate să o producă fără să necesite aprobări speciale, deci să fie ceva foarte flexibil şi să se poată instala foarte rapid.

Va necesita un ghid, o aplicaţie, un proiect care trebuie depus de hotelieri şi o aprobare foarte rapidă, în mod special pentru hoteluri, şi mă aştept ca principalii beneficiari, cei mai rapizi, să fie hotelurile de pe litoral. Îmi doresc să beneficieze anul acesta. Noi lucrăm la ghid în momentul de faţă. Am vorbit cu ANRE să facă şi procedurile generale (…) şi probabil într-o săptămână – două să avem şi procedurile aprobate de Autoritatea de Reglementare în Energie. Noi suntem pregătiţi”, a dat el asigurări.

2 Comments

  1. Pina va veni programul nou insistati sa se deruleze mai rapid programul pentru persoane fizice.
    Ar fi un ajutor pentru citeva sute de IMM-ri si bineinteles pentru beneficiarii programului.
    Pentru hotelieri ar insemna, cu 27KWp instalati, o economie anuala de aproximativ 18000 lei.

    1. Suma de mai sus s-ar putea obtine daca 90 % din energie este utilizata integral in instalatiile hotelurilor sau pensiunilor, dar daca se introduc si variante de stocare se poate utiliza maxim inclusiv alimentarea cu energie in situatii de pana de energie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *