Prognoză de consum ridicat de electricitate în aprilie, până la 9.000 MW. Centrale electrice cu o putere de peste 1.500 MW vor fi însă oprite

Şi în luna aprilie, lună de primăvară cu temperaturi care să nu solicite prea tare sistemul energetic naţional, consumul de energie electrică se va situa la cote ridicate, aproape chiar de pragul de 9.000 MW putere orară.

Potrivit prognozei de consum a Transelectrica, actualizată la data de 4 martie, în seara zilei de 12 aprilie se va înregistra cel mai mare consum de energie electrică din luna viitoare. Astfel, la ora 19 se va ajunge la 8.888 MW, la 20 la 8.708, la ora 21.00 la 8.712 şi la ora 22.00 la 8.897 MW.

Nu sunt valori istorice (recordul ultimilor ani a fost în ianuarie 2017, de 9.750 MW consum mediu orar) şi chiar şi în luna februarie s-a depăşit pragul de 9.500 MW, asigurat însă confortabil din producţia internă, care a fost şi de 11.000 MW, graţie aportului turbinelor eoliene.

Ce va fi însă în aprilie? Din punctul de vedere al resursei hidro, gradul de umplere a lacurilor este acum de 50%, dar situaţia s-ar putea îmbunătăţi considerabil, dat fiind că Autoritatea Naţională pentru MeteoşiŞrologie prognozează o primăvară bogată în precipitaţii, cu valori de 45-50 de litri pe metrul pătrat.

Citeşte şi:

Alarmant! România nu mai are cu ce să producă electricitate, când consumul depăşeşte 8.000 MW – ANRE

În acea perioadă şi câteva grupuri energetice, unele de mare putere, vor intra în reparaţii şi nu vor funcţiona, potrivit programului de mentenanţă pentru acest an, publicat pe site-ul Transelectrica. Astfel, în ziua cu cel mai mare consum din aprilie nu vor funcţiona un grup de 170 MW al centralei hidroelectrice Lotru, unul de 210 MW al termocentralei Mintia, unul de 150 MW al termocentralei de la Craiova 2, un grup de 330 MW al termocentralei de la Rovinari, un grup de 330 MW al termocentralei de la Turceni, două grupuri de câte 105 MW ale CET Brazi şi un grup de 105 MW al CET Galaţi. Aşadar, în total 1.505 MW nu vor putea fi disponibili în ziua cu cel mai mare consum de energie electrică de luna viitoare.
La acestea s-ar putea adăuga şi alte întreruperi accidentale.

Aşadar, pentru România să-şi poată asigura din surse interne necesarul de energie din acea perioadă şi, poate, să-şi menţină poziţia de exportator net de energie electrică, ar trebui să plouă şi să bată vântul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *