Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport și al sistemului energetic national, și-a bugetat pentru acest an un profit brut de doar un milion de lei.
Bugetul pentru 2022 al companiei, care va fi suspus aprobării acționarilor luna viitoare, porevede un profit brut de doar 1,04 milioane de lei, de la un rezultat de 40,7 milioane de lei aferent anului trecut. La rândul lui, profitul brut de anul trecut este de circa patru ori mai redus decât cel din 2020 – 168 de milioane de lei a fost atunci.
Și mai interesant, datele defalcate din proiectul de buget arată că, la trimestru, compania națională va merge în pierdere primele trei trimestre: profit brut de minus 2,5 milioane după primele trei luni, minus 62 de milioane de lei la jumătatea anului, minus 52 de milioane după nouă luni.
“La reducerea drastică a profitului contribuie imprevizibilitatea pieței de energie electrică prin creșterea accentuată și rapidă a prețurilor de achiziție, în contextul creșterii prețului certificatului de emisii de carbon, al unui nivel al capacităților de producere a energiei electrice insuficient pentru a înlocui producția bazată pe combustibili fosili, în special cea pe cărbune, în contextul liberalizării pieței, a lipsei concurenței producătorilor și furnizorilor pentru cumpărarea de energie, pentru a-și putea îndeplini contractele cu numeroși clienți ce au optat pentru piața liberă”, arată conducerea Transelectrica.
Companaia estimează un consum în creștere de energie electrică – va livra prin rețele circa 59 TWh, cu aproape 3 TWh peste ce bugetase anul trecut. Însă va înregistra costuri cu 75% mai mari la achiziționarea energiei pentru consumul propriu tehnologic, circa 1 TWh, costuri care se ridică la circa 648 de milioane de lei.
Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, este cel mai mare acţionar al Transelectrica, cu o participaţie de 58,7%. Societatea este listată la Bursa de Valori București.
Eu zic ca bateti campii…. Cu gratie …