Profitul Romgaz va scădea cu 420 milioane de lei anul acesta, din cauza OUG 114

Cifra de afaceri a companiei Romgaz, unul dintre cei doi producatori de gaze din România şi singurul deţinut de stat, va scădea în acest an cu 20-25% faţă de 2018 din cauza OUG 114, care prevede plafonarea preţului gazelor la 68 lei/MW începând cu 1 aprilei 2019. Declaraţia a fost făcută de directorul general al companiei Adrian Volintiru.

În termeni de profit, şeful Romgaz previzionează o scădere cu 420 de milioane de lei faţă de 2018.

Anul trecut, Romgaz a înregistrat o cifra de afaceri de 4,9 miliarde lei, potrivit estimărilor lui Volintiru.

Plafonarea preţului la gaze la 68 de lei/MWh, la care este obligată şi Petrom şi Romgaz, de la data de 1 aprilie, potrivit OUG 114, reduce draamatic veniturile, pentru că acest preţ este cu mult sub cel la care se vinde acum gazul. „Preţurile practicate în cursul trimestrului 4 2018 pentru gazele livrate către clienţi s-au situat în mod constant în jurul valorii de 81 de lei/MWh. Aceleaşi tendinţe s-au păstrat şi pentru gazele livrate în cursul lunii ianuarie până la această dată”, arată compania.

Romgaz este afectată şi de noua taxă impusă tuturor companiilor energetice pentru fiecare activitate licenţiată de ANRE. Compania va plăti practic 2% din aproae toată cifra de afaceri, în condiţiile în care are licenţe de producţie şi furnizare atât a gazelor cât şi a energiei electrice.

În ciuda scăderii masive a profitabilităţii, compania de stat estimează o creştere a producţiei de gaze în acest an, „o creştere semnificativă a producţiei, prin exploatarea noilor capaităţi de producţie puse în funcţiune în perimetrul Caragele”, după cum a spus Volintiru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *