Profitul Romgaz a scăzut cu 10%, la sub 800 de milioane de lei, din cauza creşterii redevenţei şi a taxelor suplimentare

Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze narurale din România, controlat de statul român, a înregistrat în primul semestru al anului un profit net de 797,7 milioane de lei, în scădere cu circa 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza creşterii taxelor.

Romgaz a înregistrat un profit în scădere cu 10%, până la 797,7 milioane de lei în primele şase luni ale anului, în condiţiile unei creşteri cu 5,1% a veniturilor comparativ cu aceeaşi perioadă, până la 2,44 miliarde de lei. Producţia de gaze a crescut şi ea, cu 3,2%, până la 2,64 miliarde de metri cubi.

Profitul operaţional EBITDA a scăzut şi el cu 11,2%, până la 1,16 miliarde de lei, iar rata EBITDA a scăzut până la 47% din cifra de afaceri, cu 14,2% comparativ cu primele şase luni ale anului trecut.

Aşadar, la venituri şi producţii mai mari, Romgaz a realizat un profit mai mic, iar principalul motiv este determinat de creşterea cheltuielilor cu taxele plătite statului român, mai precis a redevenţelor. Amintim că, din luna februarie, Petrom şi Romgaz plătesc procentele de redevenţă (între 3% şi 13%, funcţie de puterea zăcământului) raportat nu la preţul gazului vândut în ţară, ci la preţul spot,calculat ca medie lunară, de la bursa de la Viena, Central European Gas Hub (CEGH).

Or, cum acest preţ este mai mare decât cel din România, Romgaz a plătit, în plus, în contul redevenţei, 57,5 milioane de lei, în total 192 de milioane de lei, în primele şase luni ale anului, explicaţia principală fiind faptul că a plătit redevenţa la un preţ de referinţă mediu de 1.007 lei pentru 1.000 mc de gaze naturale, mai mare cu 38% faţă de nivelul de 730 de lei preţul din primul semestru al anului trecut.

Aceasta nu este singura cauză. Compania a plătit în plus 60 de milioane de lei impozit asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor natural. De asemenea, “schimbarea politicii contabile prin care cheltuielile de explorare pentru prospecțiuni seismice, studii geologice, geofizice și alte lucrări similare sunt trecute pe cheltuială în momentul efectuării lor și nu mai sunt capitalizate a dus la înregistrarea unor cheltuieli de explorare de această natură în Semestrul I 2018 de 50,7 milioane lei, iar în perioada similară a anului trecut 3,1 milioane lei”, deci a plătit şi la acest capitol 47,6 milioane de lei în plus.

O altă cauză, de data aceasta pe partea de minus la venituri, se referă la “scăderea producţiei de energie electrică, ca urmare a condiţiilor nefavorabile din piaţă, ceea ce a dus la diminuarea cu 49% a cifrei de afaceri şi cu 99% a rezultatului înregistrate pe acest segment”. Centrala de la Iernut, operată de Romgaz, a produs doar 466 GWh de energie electrică în prima jumătate de an.

Romgaz a trebuit să mai suporte şi diminuarea cu 26% a tarifelor de înmagazinare aprobate de ANRE, aplicate începând cu data de 1 aprilie 2018, ceea ce a redus şi aici din venituri.

Romgaz este deţinut de statul român prin Ministerul Energiei, care are 70% din acţiuni.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *