Profitul Petrom a crescut cu 35% în primul trimestru, până la 1,15 miliarde lei

OMV Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a raportat un profit net de 1,15 miliarde de lei în primul trimestru al acestui an, cu 35% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Producţia de hidrocarburi a scăzut, mai ales cea de gaze, dar au crescut producţia de energie electrică şi vânzările de carburanţi.

Vânzările Petrom au ajuns la 5,4 miliarde de lei, cu 11% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe segmentul de upstream, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a crescut cu 28%, pana la 825 mil. lei, fiind influenţat pozitiv de efectul cursului de schimb şi de pretul gazelor natural. Producţia zilnică a scazut cu 5,5%, în principal din cauza declinului natural în Romania, dar şi a producţiei scazute din Kazahstan. Costul de producţie de 11,66 USD/bep, cu 2% mai scăzut, reflecta efectul favorabil al cursului de schimb si managementul continuu al costurilor, arată compania. Defacat, producţia de ţiţei a scăzut cu 3%, iar cea de gaze cu 8%.

Pe segmentul de downstream, pentru segmentul de petrol rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a fost de de 221 mil. lei, cu 9% mai mic, performanţa operatională  solidă compensând parţial marjele de rafinare reduse. Indicatorul marjă de rafinare OMV Petrom a inregistrat valoarea de 3,62 USD/bbl, în scadere cu 45%. Rata de utilizare a rafinariei Petrobrazi a fost de 96%, ioar volumele vanzarilor de carburanţi cu amanuntul au crescut cu 6%.

Pentru segmentul de gaze şi energie,  rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale s-a dublat, ajungând la 157 mil. lei, în principal pe baza condiţiilor mai bune din piaţa de energie electrică. Productia netă de energie electrică a crescut cu 21%, la 1,08 TWh. Vânzările de gaze naturale au scazut cu 14%, la 12,23 TWh.

40 mililioane euro, impactul OUG-urilor asupra Petrom

Compania a estimat în raport şi impactul pe care îl au asupra sa OUG 114/20128 şi OUG 19/2019, care a modificat-o pe prima. În esenţă, din cauza acestor acte normative, compania este obligată să vândă gaze naturale la preţ plafonat de 68 de lei/MWh pentru consumul populaţiei şi al centralelor termice, iar centrala sa electrică de la Brazi trebuie să livreze o parte din producţia de electrictate la preţ reglementat, tot pentru consumul clienţilor casnici.

„La sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat
Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata. Consideram ca
Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta o evolutie necesara in vederea revenirii la o piata liberalizata a
gazelor naturale. Conform evaluarii noastre preliminare, impactul net al acestor masuri asupra rezultatului
din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) mil euro”, arată compania.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce statul român deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *