Profitul Petrom a crescut cu 14%. Producţia şi vânzările, în creştere

Profitul net al  Petrom a urcat în primul semestru cu 14%, la 1,744 miliarde lei (417 milioane euro), iar vânzările au avansat cu 23%, la 10,271 miliarde lei (2,457 miliarde euro). Rezultatele au fost obţinute pe fondul creşterii producţiei, mai ales din Kazahstan, şi a preţurilor mari la ţiţei.

„Al doilea trimestru indică o bună performanţă operaţională. În contextul unui preţ favorabil al ţiţeiului, am beneficiat de creşterea nivelului de producţie şi de revenirea cererii de carburanţi şi gaze naturale, atât în sectorul industrial, cât şi comercial, în special în România. Pentru prima oară de la privatizare, am reuşit să creştem uşor, pentru al patrulea trimestru consecutiv, debitele zilnice medii de producţie ale grupului. În activitatea de explorare am înregistrat recent progrese semnificative, cu o descoperire potenţial semnificativă de gaze (Totea), şi cu decizia de a intra într-o nouă fază a explorării în zona de apă adâncă a Mării Negre, în parteneriat cu ExxonMobil”, a declarat în raportul semestrial al companiei, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Rezultatele companiei pe fiecare segment de activitate

Pe zona de Explorare şi Producţie, EBIT, excluzând elementele speciale a fost 2.521 mil lei, cu 42% mai mare comparativ cu prima jumatate a anului 2010, in special datorita cresterii preturilor la titei si condensat, a volumelor mai mari la vanzarile de gaze si a costurilor de productie mai scazute, contrabalansate partial de cheltuielile mai mari de explorare si impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului privind pretul la titei. Cu un nivel de 187.000 bep/zi, productia de titei si gaze a Grupului a crescut cu 2% fata de primele sase luni din 2010.

In Rafinare si Marketing, EBIT CCA excluzand elementele speciale a fost -43 mil lei, considerabil sub nivelul de 60 mil lei din primele sase luni ale anului 2010. Nivelul imbunatatit al costurilor si al performantei operationale, datorita inchiderii Arpechim, au fost contrabalansate de cresterea costurilor cu consumul de titei, ca urmare a pretului mai mare la titei, de scaderea volumului de vanzari in marketing si de presiunea sporita asupra marjelor.

In activitatea de Gaze si Energie (G&E), EBIT excluzand elementele speciale a inregistrat valoarea de 24 mil lei, cu 7% sub nivelul din prima jumatate a anului 2010, deoarece segmentul de gaze a fost afectat de cresterea costurilor de aprovizionare, efect al maririi cotei si preturilor de import si al influentei negative a ordinului ANRE, care impune formarea unui cos de gaze domestice si de import pentru consumul intern, non-tehnologic. Vanzarile consolidate de gaze, de 2.653 mil mc, au crescut cu 7% comparativ cu prima jumatate a anului 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *