Profitul Nuclearelectrica ar urma să scadă la jumătate în acest an, pe fondul scăderii prețurilor la energie

Nuclearelectrica își vede profitul net diminuat cu aproape jumătate în acet an, pe fondul unui preț de vânzare a energiei electrice în scădere, mai redus chiar decât prețul reglementat. Compania nu va mai plăti la stat contribuția la Fondul pentru Tranziție Energetică, din această cauză.

Nuclearelectrica, compania controlată de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă, previzionează pentru acest an un profit net de 1,27 miliarde de lei, în scădere cu 48% față de rezultatul preliminat pentru anul precedent, pe care compania esimează că îk va încheia cu un profit net de 2,43 miliarde de lei.

Veniturile companiei sunt estimate să scadă de la aproape opt miliarde de lei, cât s-a înregistrat anul trecut, la doar 4,66 miliarde de lei în acest an, pe fondul unei producții de energie electrică similară. Compania estimează că va scădea prețul energiei electrice pe  are îl va primi în acest an, când va livra mai mult la prețul reglementat de 450 de lei/MWh prin mecanismul de achiziție centralizată.

“Producția de energie electrică se menține constantă la aproximativ 10 TWh. În anul 2024, nivelul programat al veniturilor din vanzarea energiei electrice este de 4,3 miliarde RON, redus cu 3,1 miliarde RON, de la 7,4 miliarde RON nivel realizat preliminat in anul 2023. Ca o particularitate a anului 2024, prin MACEE SNN are obligația să vândă catre OPCOM până la 80% din producția de energie electrica la prețul reglementat de 450 RON/MWh. Prin comparație, în anul 2023, SNN a avut obligația să vândă prin MACEE către OPCOM aproximativ 45% din producția de energie electrică la același preț reglementat de 450 RON/MWh.

De asemenea, posibilele turbulențe din piața de energie electrică preconizate pentru următoarea perioadă ca urmare a observării unor factori nefavorabili, cum ar fi reducerea consumul de energie electrică în România, incertitudinile macroeconomice la nivel național, regional si european, provocarile mediului microeconomic cu care se confrunta diverși jucători din piață, toate acestea aflandu-se în afara controlului SNN, pot conduce la o scadere a prețului energiei electrice”, arată compania.

Astfel, compania estimează că va obține, în total, un preț mediu al energiei electrice vândute de 412 lei/MWh fără Tg sau de 416 lei/MWh dacă se iau în calcul și dezechilibrele pozitive și componenta tarifului de transport Tg.

Ca atare, pe fondul acestui preț mic, compania estimează că nu ca mai plăti nimic în contul contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, adică suprataxa care se aplică petru prețurile de peste 450 de lei/MWh. Pentru anul care a trecut, Nuclearelectrica a plăti în contul suprataxei 2,7 miliarde de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *