Profitul net al Transgaz scade de patru ori în 2019, în special din cauza taxelor

Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, anunţă un profit net  în scădere accentuată faţă de cel realizat anul precedent. Cheltuielile cresc într-un procent dublu faţă de venituri.

Transgaz a bugetat pentru acest an un profit net de doar 124 milioane de lei, adică doar 74% din nivelul realizat în anul 2018, 495 de milioane de lei.  Veniturile estimate de companie în acest an sunt de 3,07 miliarde de lei, cu 31% peste cele realizate în 2018, dar cheltuielile cresc cu 66%, până la 2,92 miliarde.

Pe partea de venituri, compania arată că va înregistra un minus de 38 de milioane de lei din scăderea sumelor încasate pentru transportul gazelor, pe fondul metodologiei ANRE. “Cu cât societatea este mai eficientă în reducerea costurilor, cu atât veniturile din activitatea de transport gaze naturale vor fi mai mici în anii următori”, arată Transgaz.

Însă cel mai mare impact îl are creşterea cheltuielilor companiei, generate de taxele pe care este obligată să leplătască. În total, o creştere de 111 milioane de lei a taxării, în 2019 faţă de 2018. Impozitul pe monopol creşte cu 67 de milioane de lei în acest an (el nu este inclus în tariful de transport), iar taxa de 2% pe cifra de afaceri, introdusă prin celebra OUG 114 va scoate în plus din conturile companiei  44 de milioane de lei.

Pe lângă creşterea cheltuielilor cu taxele, Transgaz raportează şi o creştere a cheltuielilor salariale, de circa 11 milioane de lei, generată în special de plata compensaţiilor pentru cele 200 plecări voluntare din companie.

Citeşte şi:

Acţionarii Transgaz resping planul de dezvoltare a sistemului naţional de transport 2018-2027. Nu ştiu pe ce gaze se bazează în viitor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *