Profitul net al grupului Enel a crescut cu 12% în primele nouă luni din 2018, la 2,9 miliarde de euro

Grupul Enel a înregistrat, în primele nouă luni din 2018, un profit net de 2,888 miliarde de euro, în creştere cu 11,8% faţă de perioada similară a anului trecut, când rezultatul net a fost de 2,583 miliarde euro, conform unui comunicat al companiei, citat de Agerpres.

Veniturile s-au ridicat la 55,246 miliarde de euro, fiind mai mari cu 2% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017 (54,188 miliarde de euro).

„Creşterea veniturilor a fost determinată în principal de consolidarea achiziţiei Eletropaulo în iunie 2018 şi a EnerNOC, actuala Enel X North America, în august 2017, precum şi de creşterea veniturilor din distribuţie în Italia şi Spania, care a compensat efectele reducerii activităţilor de tranzacţionare şi evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb, mai ales în America de Sud)”, se menţionează în comunicat.

EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a fost de 12,134 miliarde euro (11,45 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2017, +6%).

Creşterea s-a datorat în principal avansului din domeniul energiei regenerabile, veniturilor generate de cedarea a 80% din capitalul a opt companii din Mexic, marjelor mai mari din Brazilia şi Statele Unite, rezultate în urma achiziţiei companiilor Eletropaulo, respectiv EnerNOC, creşterii marjelor în sectorul de distribuţie a energiei în Italia şi Spania, precum şi în domeniul furnizării către consumatori finali din Italia, Spania şi România.

La finele lunii septembrie, datoria netă era de 43,122 miliarde de euro (37,41 miliarde de euro la finalul lui 2017, +15,3%). Majorarea s-a datorat achiziţiilor din perioada analizată, respectiv a companiei braziliene Eletropaulo, ofertei publice pentru acţiunile Enel Generacion Chile, desfăşurată ca urmare a procesului de reorganizare a participaţiilor Grupului în Chile, plăţii dividendelor intermediare pentru 2017, investiţiilor din această perioadă şi evoluţiilor nefavorabile ale cursului de schimb.

Dividendele intermediare pe anul 2018 urmează să fie plătite începând cu 23 ianuarie 2019 la nivelul aprobat de 0,14 euro pe acţiune, cu 33% mai mult decât dividendele plătite în ianuarie 2018. Dividendele totale pentru 2018 vor fi stabilite la cea mai mare valoare dintre: 0,28 euro pe acţiune sau 70% din profitul net curent al Grupului Enel.

„În primele nouă luni ale anului 2018, Enel a reuşit să obţină rezultate solide, înregistrând o creştere cu un ritm exprimat cu două cifre a profitului net faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Energia din surse regenerabile a reprezentat din nou principala forţă din spatele performanţei pozitive a Grupului, în timp ce diversificarea amprentei geografice s-a dovedit eficientă pentru a compensa efectele nefavorabile ale evoluţiilor anumitor rate de schimb valutar. Pe lângă creşterea puternică în domeniul energiei din surse regenerabile, marjele mai bune înregistrate de activităţile noastre de distribuţie şi furnizare din Italia şi Spania, achiziţia companiei de distribuţie Sao Paulo Eletropaulo în Brazilia, precum şi extinderea Enel X în America de Nord, au contribuit, de asemenea, la creşterea performanţei noastre din primele nouă luni ale anului 2018. În această perioadă am finalizat şi vânzarea unui pachet majoritar în valoare de 1,4 miliarde de dolari la unităţi de producţie din surse regenerabile cu o capacitate de 1,8 GW în Mexic, menţinând managementul operaţional al acestor centrale, în conformitate cu modelul nostru Build, Sell and Operate (BSO). În ianuarie 2019 vom plăti un dividend intermediar cu o treime mai ridicat decât cel plătit în acest an pentru rezultatele din 2017. Performanţa financiară a Grupului din primele nouă luni ale acestui an ne permite să confirmăm obiectivele pentru EBITDA şi profit net pentru întreg anul 2018.”, a declarat Francesco Starace, CEO Enel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *