Producția de țiței și gaze a Petrom va scădea accentuat și în acest an. Profitul va fi aproape identic cu cel din 2021, investițiile cresc masiv

Producția de țiței și mai ales de gaze a Petrom, cea mai mare compaie energetică românească, va scădea și în acest an, potrivit bugetului pe 2022, care va fi supus aprobării acționarilor. Compania crește investițiile cu 55%.

“În România, producția zilnică de hidrocarburieste estimată să se situeze la 115,9 kboe/d (mii de barili pe zi – n.red.), în scădere cu 8.9% comparativ cu 2021, această scădere reflectând în principal declinul natural și vânzarea de zăcăminte. Fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului, declinul este estimat în Romania la circa 7% față de 2021”, arată compania.

Defalcat, producția de țiței și condensat va scădea cu 7,5% față de 2021, la 20,7 milioane de barili, iar producția de gaze naturale cu 10,2%, la 3,3 milioane de metri cubi. “Vânzările de gaze naturale se estimează că vor scădea cu 16,2% față de 2021, ca urmare a reducerii producției proprii”, arată compania.

Producția netă de energie se așteaptă să scadă cu 35,3% comparativ cu 2021, în contextul reviziei  planificate a centralei electrice de la Brazi, ajungând la doar 3,1 TWh.

Singurul segment care nu este pe minus este cel al vânzărilor de produse, unde compania estimează 4,8 mil tone în 2022, “reflectând așteptările cu privire la creșterea cererii pe piața internă”, un volum în creștere cu 0,8% față de 2021.

Investiții în creștere

Compania estimează că va investi în acest an în total 4,38 miliarde de lei, în creștere cu 55% față de volumul de anul precedent. Cea mai mare parte, 2,68 miliarde, merg în zona de explorare și producție: “forajul a până la 60 de sonde, efectuarea a până la 600 lucrări de intervenţie capitalizate la sonde, selectarea proiectelor de EOR/IOR precum și investiţii de modernizarea facilităţilor actuale (integritate şi conformitate). În zona de rafinare și marketing sunt alocate 591 de milioane, pentru “înlocuirea camerelor de la instalația de cocsare în derulare precum și programul de optimizare în zona parcului de rezervoare”, iar în zona de producție de energie electrică 108 milioane de lei, “în principal, proiecte fotovoltaice şi oprirea planificată a centralei electrice de la Brazi”. Mai apare o alocare de 947 de milioane de lei, pentru “posibilitatea de a accelera unele dintre proiectele strategice (de ex. M&A Bioetanol, proiectele fotovoltaice)”, mai arată compania.

Profit cu 6% mai mare

“Veniturile din vânzări vor fi ușor sub nivelul din 2021 ca urmare a scăderii volumelor de vânzări de gaze naturaleși de energie electrică , efect parțial redus ca urmare a creșterii prețurilor la gaze naturale. Se așteaptă ca rezultatul din exploatare în 2022 să beneficieze de pe urma îmbunătățirii mediului de piață, de stabilitatea cererii pentru energie electrică și produse petroliere și de continuarea programelor de optimizare a costurilor”, arată compania.

Așasar, vânzările se vor ridica la 21,3 miliarde de lei, cu doar 1% sub cele din anul precedent, iar rezultatul din exploatare se ridică la 3,44 miliarde de lei, cu 2% peste cel din anul precedent.

Profitul net al companiei va fi de 2,84 miliarde de lei, cu 6% peste nivelul din 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *