Producția de gaze naturale a Gazprom a scăzut în 2023 până la cel mai mic nivel înregistrat de la înființarea companiei

Producţia de gaze naturale a Gazprom Group s-a redus anul trecut cu 13%, la nivelul minim record de 359 de miliarde de metri cubi (bcm), de la 412,94 bcm în 2022, se arată în raportul anual al companiei ruse de stat, publicat luni, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Producţia de gaze naturale a scăzut cu aproape o treime, de la 515 bcm în 2021 la cel mai redus nivel de la înfiinţarea companiei, în 1989, de către Ministerul Industriei Gazelor.

Gazprom a raportat pierderi de aproape şapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi ale sale anuale începând din 1999, ca urmare a scăderii exporturilor de gaze spre Europa.

Gazprom Group combină afacerile companiei din domeniul gazelor, petrolului şi energiei electrice.

În Rusia, producţia Gazprom de gaze şi petrol a crescut cu 6,6% anul trecut, la 72,38 de milioane tone metrice.

Gazprom, spre deosebire de companiile petroliere, nu a reuşit să-şi diversifice vânzările în afara Europei, după sancţiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei de Rusia. Negocierile cu autorităţile din China pentru majorarea exporturilor de gaze nu s-au concretizat din cauza divergenţelor legate de preţ.

În schimb, Gazprom s-a orientat către piaţa internă low-cost, precum şi spre ţările vecine din fosta Uniune Sovietică, cum ar fi Kazahstan, Uzbekistan şi Kîrgîstan.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *