Producția de gaze a Rusiei a scăzut cu 10% în 2023

Producția de gaze a Federației Ruse a scăzut cu 10% în primele trei luni din 2023 față de același interval din anul trecut, la 180 de miliarde de metri cubi, relatează mass-media locale.

Producția Gazprom continuă să scadă pe fondul reducerii exporturilor către UE, iar monopolul de stat  a redus producția de gaze cu aproape 18% în primul trimestru. În același timp, producția celor mai mari producători independenți – Rosneft și Novatek – este în creștere. Potrivit analiștilor, această tendință va continua pe tot parcursul anului, datorită creșterii capacității proiectelor deja lansate.

De la Gazprom a a venit cea mai mare reducere a producției. De la începutul anului, compania a încetat să mai publice statisticile privind producția de gaze.

Cel mai mare producător independent Novatek a produs 20 de miliarde de metri cubi în cele trei luni ale anului 2023, ceea ce reprezintă o creștere de circa 1% față de aceeași perioadă din anul precedent, dar în martie producția companiei a crescut cu 6%, ajungând la 7 miliarde de metri cubi.

Rosneft a crescut producția de gaze cu peste 70%, până la 19,7 miliarde de metri cubi în primul trimestru. În martie, producția de gaze a companiei a crescut cu 65%, până la 6,7 miliarde de metri cubi. Compania petrolieră continuă să introducă capacitatea „Rospan”, care va atinge în acest an nivelul de 21 de miliarde de metri cubi, în timp ce capacitatea de proiectare a câmpului Harampur a crescut de zece ori în ultimul an.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *