Producţia de electricitate a Romgaz a scăzut cu 38% anul trecut. Compania spune că Hidroelectrica a ocupat piaţa

„Producţia de energie electrică a scăzut în anul 2018 faţă de anul precedent cu 37,48%, ca urmare a ocupării pieţei de către Hidroelectrica, a cererii sporite de gaze naturale pentru consum şi înmagazinare”, se arată în raportul financiar al Romgaz.

Romgaz operează centrala pe gaze de la Iernut, care a avut în 2018 o producţie de 1,16 TWh de electricitate, în scădere de la 1,86 TWh în anul 2017. Ca atare, şi veniturile companiei au scăzut.

„Se estimează că veniturile din vânzarea de energie electrică au scăzut cu 30,6% faţă de anul anterior; cota de piata a producţiei de energie electrică a fost de 1,83% în anul 2018 şi de 2,7% in T4 conform informaţiilor Transelectrica”, arată Romgaz.

În plus, tot pe partea de electricitate, Romgaz a fost nevoită să facă provizioane.

„Grupul a înregistrat o depreciere de 54 milioane lei a activelor care constituie actuala centrală de la Iernut, ca urmare a prognozării încetării activităţii acesteia în anul 2020, cand se aşteaptă punerea în funcţiune a noii centrale, în constructie la acest moment”, se mai arată în raportul cu rezultatele preliminare pentru 2018.

Potrivit datelor Transelectrica, hidrocentralele au produs anul trecut 17,7 TWh de energie electrică, în creştere substanţială faţă de anul 2017, când producţia a fost de 14,5 TWh.

Centrala de la Iernut a Romgaz fost construită cu şase grupuri, patru de 100 MW şi două de 200 MW, în total 800 MW, dar, după oprirea definitivă a două grupuri, în luna februarie a acestui an din cauza constrângerilor de mediu, mai are disponibile doar două grupuri, de 380 MW.

Romgaz va pune în funcţiune noua centrală în ciclu combinat de la Iernut, de 430 MW, în prima parte a anului viitor.

Romgaz a înregistrat în 2018 un profit net de 1,4 miliarde de lei, la afaceri de 5 miliarde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *