Producătorii de energie din surse regenerabile riscă să oprească activitatea, din cauza supraimpozitării

Producătorii de energie regenerabilă şi-ar putea închide activitatea, din cauza supraimpozitului introdus de Legea 259/2021 privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie, a afirmat, miercuri, Martin Moise, prim-vicepreşedintele Patronatului Producătorilor de Energie Regenerabilă din România (PATRES), citat de Agerpres.

„În plin Green Deal, în plină tranziţie către verde, autorităţile au decis să impună un impozit suplimentar producătorilor de energie. Admit că trebuia să luăm măsuri, pentru că altfel am fi văzut oamenii în stradă cu furci şi topoare, dar haideţi să ne dăm un pas înapoi să vedem care este problema, şi anume că în toată Uniunea Europeană există o lipsă de capacităţi de producţie”, a spus Moise, în cadrul conferinţei „Împreună să punem energia în lumină”, organizată de InvestEnergy.

În opinia sa, prin aceste măsuri, statul distruge tocmai producătorii, adică tot cei care trebuie să menţină fiecare MW în funcţiune şi să vină cu investiţii.

„Diavolul din păcate se află în detalii, iar legiuitorul când a scris această lege s-a grăbit, chiar un domn deputat din comisia de industrii a zis că am făcut atâtea legi pe repede înainte, pe genunchi, hai să nu mai facem în grabă şi această lege şi în final a fost tot o lege făcută pe genunchi, la presiunea politică”, a completat reprezentantul investitorilor în energia regenerabilă.

El a arătat că în acest moment legea este ambiguă şi nu se ştie dacă impozitul se aplică doar pentru energia produsă sau şi pentru cea cumpărată din piaţă.

„Tranzacţiile în România nu se fac pe energia produsă, ci pe pachete de energie. Dacă vom aplica acea supraimpozitare la venitul total, producătorii ar putea spune că este atât de mare pierderea pentru mine încât nu produc, mai bine închid şi mă opresc”, a continuat responsabilul PATRES.

Parlamentul a decis supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate obținută din surse non-fosile, pentru veniturile obținute la prețuri de vânzare de peste 450 de lei/MWh. Impozitul, de tip “windfall tax”, se va aplica în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

În România sunt capacități de producție de circa 3.000 MW în turbine eoliene și 1.500 MW în parcuri fotovoltaice.Niciun MW nou nu a fost instalat în ultimii doi ani în eolian și fotovoltaic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *