mn

Producătorii de energie din surse fosile, gaz și cărbune, nu vor mai fi supraimpozitați

Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că a propus exceptarea de la supraimpozitare a producătorilor de energie care au ca sursă gazul sau cărbunele.

“Noi am venit cu o corecție a acestui amendament, încercăm să excludem producătorii de energie electrică  pe bază de combustibil fosil, acolo unde intră CET-urile și cărbunele – CE Oltenia, – da, acolo costul de producție este mult mai mare de 450 de lei/MWh și normal că nu vorbim despre impozitare.

Cei care au beneficiat foarte mult de pe urma creșterii acestui preț, pemtru că piața se închide la prețul cel mai mare, sunt cei din producția de regenerabile, unde intră Hidroelectrica, și nuclearul, unde costurile de producție sunt mai mici”.

Ministrul a făcut aceste declarații după dezbaterea în comisiile de la Camera Deputaților a proiectului de lege referitor la modificarea OUG 118/2021. Unul dintre amendamentele incluse acolo, care a trecut deja de Senat, se referă la instituirea unui impozit de 80% aplicat pe veniturile obținute de toți producătorii de energie electrică pentru prețuri de vânzare mai mari de 450 de lei/MWh. Impozitul suplimentar ar fi urmat să fie aplicat pe perioada acestei ierni.

Oficialii Electrocentrale București și cei ai CE Oltenia s-au plâns că supraimpozitarea peste acel nivel de preț îi va afecta profund, pentru că au un cost de producție, cu valoarea certificatului de emisii inclusă, care depășește nivelul de 450 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.