Guvernul prelungește obligativitatea impusă producătorilor români de a încheia contracte directe pentru vânzarea de energie electrică Moldovei la prețul de 450 de lei/MWh, dacă situația o va impune, pe motiv că Republica Moldova s-ar putea confrunta cu lipsa energiei de la centrala din Transnistria, principala sa sursă.
În condițiile crizei energetice și a situației dificile din Ucraina și Republica Moldova, ambele afectate de războul declanșat de Rusia, România a adoptat, în trecut, o prevedere prin care producătorii români de energie electrică sunt obligați să vândă energie Republicii Moldova la prețul pafonat de 450 de lei/MWh, la care se adaugă, dacă este cazul, contravaloarea certificatelor de CO2.
Potrivit Ministerului Energiei, iarna precedentă producătorii români au livrat Moldovei peste 500 GWh de energie electrică iarna trecută. “În perioada octombrie 2022 – februarie 2023, energia electrică exportată din SEN către Republica Moldova România, a fost 523.413 MWh, ceea ce reprezintă un procent de 2,1% din totalul producției realizate în SEN”, arată instituția.
România va continua acest mecanism, dar este nevoie de o nouă OUG pentru că în Moldova nu este clar dacă mai există stare de urgență energetică, deși țara se confruntă în continuare cu riscul de a nu avea energie.
Iată ce spune Ministerul Energiei de la București:
“În Republica Moldova există două mecanisme distincte de declarare a stării de urgență, respectiv situației excepționale:
– de către Parlament, conform Legii nr. 212/2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, cepoate declara stare de urgență pe tot teritoriul țării mai ales în condițiile suprapunerii mai multor factori(pandemie, criza imigranților și efectele războiului din proximitate, crizele energetice, etc.) și,
– de către Comisia pentru Situații Excepționale care poate declara situația excepțională în domeniul energiei,conform cadrului normativ specific.
În condițiile în care starea de urgență declarată de Parlament a încetat începând cu luna ianuarie 2024, iarsituația excepțională în domeniul energiei electrice și gazelor naturale continuă, nu este clară aplicabilitatea formulării Articolul VII.1 (cel cu obligația pentru poducătorii români de a vinde în Moldova – n.red.)”
Există în continuare riscuri pentru Moldova, după cum spune Ministerul Energiei de la București, mai ales legate de posibilitatea ca producția de electricitate a centralei de la Cuciurgani, din Transnistria, operată de grupul rus Inter RAO, să fie oprită. Iată ce spune Ministerul:
“Un risc major pe piața de energie electrică din Republica Moldova îl reprezintă întreruperea furnizării energiei electrice de către centrala termoelectrică de la Cuciurgan, denumită în continuare MGRES, din multiple motive, aceasta fiind principala sursă de securitate a aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova,asigurând cca. 75% din necesarul de electricitate.
Întreruperea producției de energie electrică la centrala MGRES poate fi cauzată fie de sistarea furnizării gazelor naturale de către Gazprom, fie de rezilierea contractului cu Energocom în vederea vânzării producției de energie pe piețele din Ucraina sau chiar România, întrucât acest punct de producție este deținut de o societate pe acțiuni privată, cu capital rusesc. Acest risc a apărut odată cu eliminarea stării de urgență declarate de Parlament și revenirea la aplicarea mecanismelor de piață, autoritățile Republicii Moldova neavând control decizional pe politica de vânzări a MGRES.
Un alt risc generat de războiul hibrid, se poate manifesta pe piața gazelor naturale. Deschiderea pieței și apariția furnizorilor alternativi a creat posibilitatea furnizării de gaze în mod direcționat, la prețuri de dumping. Aceste practici pot să fie extinse și în domeniul energiei electrice, introducând distorsiuni ale pieței și inducând deficite de energie la consumatori”.
Ca atare, Ministerul Energiei a elaborat un proiect de OUG prin care se prelungește de fapt obligația producătorilor români care au energie disponibilă să o vândă Republicii Moldova la prețul de 450 de lei/MWh, dacă statul vecin solicită. Asta deși Bucureștiul recunoaște că acest preț a ajuns, în unele situaații mai mare decât prețurile din piața spot de la noi, de unde ar putea cumpăra direct moldovenii energia, dar vorbesc despre faptul că “aceste contracte se bucură de stabilitatea executării”.
Iată singura prevedere in proiectul de OUG:
Articol unic. – Articolul VII1 din Ordonanța de urgență nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, publicată 2 în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 864 din 1 septembrie 2022, aprobată cu modificări prin Legea nr. 357/2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:
”În cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție propie, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, altele decât cele vândute conform mecanismului de achiziţie prevăzut în anexa nr. 11 din Ordonanţa de urgenţă nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu completări prin Legea nr. 357/2022, cu modificările și completările ulterioare, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la preţul de referinţă prevăzut în anexa nr. 2, la care se adaugă costul certificatelor de CO2, după caz. Energia electrică vândută în aceste condiţii acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.”
Citește și:
OPCOM își deschide subsidiară în Republica Moldova și va administra piața locală de energie