Producătorii controlați de stat primesc interdicție se vândă energie electrică cu livrare în 2023 și 2024 – surse

Producătorii de energie electrică cu capital majoritar de stat vor fi obligați de stat, temporar, prin Ordonanță de urgență, să nu vândă pe piețe energie electrică cu livrare în anii viitori, potrivit draftului Ordonanței de Urgență consultat de noi.

Iată prevederea din draft:energie

“In perioada 1.04.2022-30.06.2022, prin derogare de la prevederile Legii nr. 123/2012, din considerente de securitate energetica, producatorii de energie electrica cu capital majoritar de stat nu vor avea dreptul sa incheie contracte de vanzare a energiei electrice produse cu livrare in perioada 2023- 2024”.

Ordonanța se referă la “măsurile care vor fi luate măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”.

Interdicția de a vinde în avans, aplicabilă într-adevăr doar în al doilea trimestru al anului, vizează așadar Hidroelectrica, Nulcearelectrica, Complexul Energetic Oltenia și Electrocentrale București.

La momentul redactării acestei știri, indicatorul ROPEX-FM al pieței OPCOM de la București, cea pe care se tranzacționează energia consumată în România arată că, pentru anul 2023, s-a contractat deja o cantitate de 9,8 TWh de energie electrică, la un preț mediu de 519 lei/MWh, iar pentru anul 2024 1,7 TWh de energie electrică, la un preț mediu de 372 de lei/MWh. Cantitățile și prețul mediu se referă la toate tranzacțiile, de pe toate piețele OPCOM, ce vizează energia cu livrare în anul viitor și următorul.

N.red: Menționăm că aceste prevederi sunt dintr-un draft care la rândul său mai poate suferi modificări. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *