Procesul de racordare la rețeaua electrică s-a ieftinit și s-a scurtat în 2020. Situația în fiecare zonă din țară

Durata medie a procesului de racordare la rețeaua de distribuție a energiei electrice a scăzut în 2020 față de 2019, iar costul cu racordarea a scăzut, potrivit ultimelor date publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pe această temă.

Durata de racordare reprezintă timpul dintre data depunerii cererii de racordare cu documentația completă până la data punerii sub tensiune a instalației de utilizare.

“Durata medie a procesului de racordare la JT (joastă tensiune – n. red.) a avut o valoare de 87 zile la nivelul întregii țării (față de 96 în anul 2019 si 89 zile în anul 2018), situându-se între 47 zile la SDEE Transilvania Nord și 146 zile la E-Distribuție Banat. Se înregistrează performanțele cele mai scăzute, comparativ cu media pe țară, în cazul operatorilor E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea (similar situației anului 2019)”, arată ANRE.

Iată mai jos situația pentru fiecare operator de distribuție:

În ceea ce privește costul de racordare, acesta a scăzut sensibil în 2020, pe medie cu aproape 250 de lei pentru fiecare nou loc de consum racordat la rețeaua de joasă tensiune față de anul trecut, după ce, în 2019, acesta consemnase o creștere semnificativă față de anul precedent.

“Costul mediu de racordare la JT a fost de 2.167 lei la nivelul întregii țări (față de 2.415 în anul 2019, 1.775 lei în 2018 și 1.884 lei în 2017) cu o valoare minimă de 900 lei la E-Distribuție Muntenia și o valoare maximă de 3.649 lei la SDEE Muntenia Nord”, arată ANRE.

Iată mai jos situația costurilor pentru fiecare operator de distribuție:

Racordarea a devenit gratuită în 2020, dar…

Anul trecut, Parlamentul a votat o legislație prin care consumatorii casnici ce doresc să se racordeze la rețelele de gaze și energie electrică să fie racordați obligatoriu, indiferent de locul de consum, gratuit, și în termen de 90 de zile de la obținerea autorizației de construire.

Aceeași obligație este și în cazul consumatorilor non-casnici aflați la mai puțin de 2.500 de metri de rețea.

Așa cum se anticipa, acest lucru a condus la o explozie a cererilor de racordare, și la gaz și la electricitate și, dincolo de eforturile financiare ale companiilor de distribuție, se ridică evidente probleme de ordin logistic: nu există practic suficientă forță de muncă pentru a se racorda orice consumator, oriunde, în cele 90 de zile.

În luna martie, în încercarea de a debloca situația, ANRE a emis o reglementare referitoare la posibilitatea doritorilor de a plăti lucrările de racordare, în avans, urmând ca apoi să-și recupereze banii de la firmele de distribuție, în termen de maximum cinci ani.

La finalul lui aprilie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, vorbea și el despre blocajul care a apărut în procesul de racordare la rețele. Iată declarația ministrului:

“Din păcate, modificările legislative din trecut au generat o situație pentru care trebuie să găsim acum soluții. Aceste modificări legislative au blocat dezvoltările, acum cererile au explodat, depășind capacitățile fizice și financiare ale furnizorilor de utilități. Această situație trebuie rezolvată acum. Trebuie să vorbim despre strategie, principii și obiective pe termen lung, să privim absolut toate aspectele și să găsim balanța în așa fel încât să rezolvăm problemele punctual.

În acest sens,  mi-am exprimat disponibilitatea de a contribui activ și constructiv, prin grupul de lucru pe care l-am propus, în care să identificăm  problemele și să găsim soluții pentru toți factorii implicați.

Trebuie explicat foarte bine ce se face cu racordările si ce se face cu extinderile, deoarece noi implementăm modificări care să fie valabile pe termen lung, nu să le schimbăm din cinci în cinci luni. La problema branșamentelor avem consumatori casnici și  non-casnici. La problema extinderilor, se ramifică în multe segmente” a declarat atunci ministrul Energiei.

Din aceste motive, legislația privind racordarea urmează să fie modificată în scurt timp. Am scris la finalul lunii trecute care ar putea fi principalele schimbări, pe care le puteți găsi în acest text:

Legea privind racordarea gratuită la gaze și electricitate se va schimba. Care vor fi modificările – surse

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *