Problema energetică a Bucureștiului a ajuns critică – Claudiu Crețu, Elcen

Administratorul Elcen, producătorul de energie electrică și termică al Bucureștiului, spune că situația alimentării cu energie electrică și termică a Capitalei este critică și că “problemele încep să ne copleșească”.

“Orașul București, care în ultimii 15-20 de ani s-a dezvoltat foarte mult, haotic, are o mare problemă și va avea o mare problemă în viitor dacă nu intervenim imediat: partea de infrastructură energetică. Suntem la un moment de răscruce, în care sistemul de încălzire al Bucureștiului, care este indisolubil legat de sistemul de alimentare cu energie electrică al Bucureștiului, este într-o situație critică. Funcționăn cu CET-uri din anii 64”, a declarat administratorul special al Electrocentrale București (Elcen), Claudiu Crețu.

“Acestea sunt probleme reale, e un sistem pus în funcțiunde în anii 65-70, neglijat, lăsat în degradare, lăsat fără finanțare, iar problemele au ajuns să ne copleșească și nu pot fi rezolvate în două-trei luni. Este nevoie de o abordare coerentă, integrată, serioasă, pentru a putea stabiliza sistemul și a crea premisele pentru viitor”, a spus Crețu, la o conferință pe teme energetice organizată de publicația Club Antreprenor.

“Trag un semnal de alarmă pentru că problema energetică a Bucureștiului este critică. Iarna viitoare nu vine mâine, dar e poimâine, pentru noi octombrie (debutul sezonului de încălzire – n.red.)  este poimâine”, a mai spus administratorul Elcen.

Crețu a spus că este nevoie, pentru viitor, când investițiile mari vor fi demarate, de o viziune integrată și adaptată noului context european, la nivelul Capitalei.

“Evident, urmărind trendul european, va trebui să avem o viziune integrată, foarte rapid, despre cum abordăm problema Bucureștiului, atât din punct de vedere al încălzirii, cât și al alimentării cu energie electrică, având în vedere că va crește consumul de energie elecctrică. Vorbim despre electromobilitate, orașul crește în fiecare zi, zona metropolitană se extinde, provocările devin din ce în ce mai mari.

Cum arată viitorul? Trebuie integrată tot mai multă energie regenerabilă, stocare, hidrogen, sistemul trebuie să fie mai flexibil, să putem beneficia de fonduri europene pentru a putea introduce noi tehnologii ca geotermal, solar”, a mai afirmat Crețu, amintind și de veșnica problemă, nerezolvată, a fuziunii între producția de energie și distribuția ei, adică între Elcen și Termoenergetica, vechea RADET.

ELCEN este principalul producător de energie termică din Bucureşti (90%) şi, totodată, un important jucător pe piaţa de energie electrică din România. Are în componenţă patru centrale termoelectrice (CTE Bucureşti Vest, CTE Grozăveşti, CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu),  ce produc energie electrică şi termică în cogenerare, energia electrică fiind consumată preponderent la nivelul Capitalei. Societatea este în insolvență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *