Privatizarea Oltchim se amână. Vuza mai are o lună să plătească activele combinatului chimic, altfel pierde garanţia

Data limită pentru finalizarea vânzării activelor Oltchim se amână cu o lună. Chimcoplex, grupul controlat de omul de afaceri roman Ştefan Vuza, care a rămas singurul investitor autohton semnificativ activ din industria chimică, după insolvenţa Interagro, primeşte răgaz pentru a găsi finanţarea necesară achiziţiei. În caz contrar, pierde garanţia, care s-ar ridica la 50 de milioane de euro.

“Oltchim S.A., societate în reorganizare judiciară, informează acționarii despre prelungirea datei limită pentru îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare active încheiat între Oltchim S.A. , în calitate de vânzător, și Chimcomplex S.A. Borzești, în calitate de cumpărător, de la data de 17.10.2018 la 17.11.2018. Conform prevederilor contractuale, termenul pentru plata prețului tranzacției începe să curgă de la îndeplinirea condițiilor suspensive”, se arată într-un comunicat al Oltchim remis Bursei de Valori Bucureşti.

Compania Chimcomplex Borzeşti, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, a oferit, la finalul anului trecut, 127 milioane de euro pentru cea mai mare parte a activelor Oltchim, însă a preluat şi probleme de mediu, angajându-se la un program de investiţii de 70 de milioane de euro în trei ani.

Oltchim este în insolvenţă şi a fost scos la vânzare pe bucăţi. Administrator judiciar este firma Rominsolv, controlată de avocatul Gheorghe Piperea.

La momentul depunerii ofertei, Chimcomplex a venit şi cu garanţii de 50 de milioane de euro, potrivit Financial Intelligence, pe care îi va pierde dacă tranzacţia nu se va finaliza. Chimcomplex a anunţat că în tranzacţia de cumpărare a activelor Oltchim va implica finanţări din partea unor instituţii financiare din străinătate.

„Suntem într-un proces complex specific unei «tranzacţii internaţionale» şi nu doar a unei simple achiziţii. Astfel, s-a lucrat intens în ultimele 10 luni pe mai multe planuri de acţiune: juridic, administrativ, autorizaţii, audit, managerial, finan­ciar, HR, comunicare, prezentare strategii către parteneri, toate pentru a finaliza la timp întreaga tranzacţie“, spunea luna trecută, pentru Ziarul Financiar, Virgiliu Băncilă, vicepreşedinte Chimcomplex.

Şi, potrivit revistei New Money, Se pare că Ştefan Vuza l-ar fi angajat pe Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova să-i găsească finanţare, inclusiv de la bănci de top din Marea Britanie. Sturza a fost partener de afaceri al lui Dinu Patriciu şi director general adjunct al Rompetrol.Despre el se spune că a fost unui dintre artizanii vânzarea Rompetrol către KazMunaiGaz, în 2007.

Chimcomplex Borzeşti este unul dintre cei mai importanţi producători de produse chimice din România, înfiinţat de stat în 1954. În 2003, compania a fost privatizată iar grupul SCR, condus de antreprenorul Ştefan Vuza, a devenit acţionar principal.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *