Privaţii vor avea pe mână pachete de 12 mld. lei la marile companii energetice. Doar să vândă Guvenul!

Dacă programul de privatizări în energie din acest an asumat de Guvern va fi şi respectat, privaţii vor avea pe mână pachete de control de aproape 12 miliarde de lei la marile companii energetice ale României, la sfârşitul anului. Statul va vinde pachete minoritare la Romgaz, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica şi pachete majoritare la Complexul Oltenia şi la Electrica

Statul urmează vândă pachete de 10 până la 30% din acţiunile perlelor coroanei energetice a României, scrie ecoonomica.net.

Dacă se va respecta programul ambiţios al Guvernului pe acest an, Complexul Energetic Oltenia şi Electrica S.A. vor fi majoritar private. De asemenea, între 20 şi 30% din acţiunile Romgaz,Nuclearelectrica şi Hidroelectrica vor fi în afara controlului statului, potrivit celor mai recente declaraţii ale oficialilor guvernamentali.

Prospectul de ofertă publică de vânzare prin Bursă a 10% din Nuclearelectrica ar trebui să fie aprobat zilele acestea, astfel încât oferta să se deruleze luna viitoare, aşa cum sună ultimele promisiuni guvernamentale. Statul ar trebui să ia cel puţin 650 de milioane de lei pe pachetul de la Nuclearelectrica, potrivit evaluării din 31 martie a pachetului de 9,7% din acţiunile companiei,

În total, pachetul de 19,7% din Nuclearelectrica, care va fi privat până la sfârşitul anului valorează acum peste 1,3 miliarde de lei.

Evaluarea rezervelor Romgaz ar trebui să fie gata luna viitoare, ca să se cunoască preţul la care va fi scoasă la vânzare o acţiune a companiei şi să devină posibilă derularea ofertei de vânzare a 15% din acţiuni, în luna octombrie.

Valoarea participaţiei private la Romgaz se va dubla, până la aproape 2,6 miliarde de lei, conform unei evvaluări a Fondului Proprietatea.

Mai puţin probabilă decât privatizarea prin bursă în acest an, a Romgaz, este cea a Hidroelectrica, a cărei ieşire din insolvenţă a fost promisă de oficiali tot pentru luna iunie. Dacă va avea loc listarea, 30% din Hidroelectrica  ar putea fi private, în decembrie. Pachetul de 19,9% deţinut de Fondul Proprietatea valorează acum 2 miliarde de lei. O vânzare de succes a unui pachet de 10% din Hidroelectrica  nu ar trebui să aducă statului mai puţin de un miliard.

Jumătate din distribuitorul de electricitate Electrica şi jumătate din Complexul Energetic Oltenia urmează să fie vândute până la sfârşitul anului şi tot pe bursă.

Electrica mai are pachete majoritare la 3 din fostele sale filiale: Transilvania Nord, respectiv Sud şi Muntenia Nord. La fiecare Fondul Proprietatea are 21 – 22% din acţiuni şi potrivit evaluării acestor pachete, Electrica valorează 3,33 de miliarde de lei, iar 51% măcar 1,7 miliarde de lei.

După aceeaşi metodă de calcul, 51% din Complexul Energetic Oltenia valorează aproape 2,1 miliarde de lei. Fondul Proprietatea are 21,5 % din acţiunile acestei companii.

Adăugând şi valorile pachetelor deţinute de  acţionarii privaţi la Transelectrica şi Transgaz, valoarea participaţiilor neguvernamentale la companiile scoase la vânzare în acest an este de peste 11,7 miliarde de lei.

Veniturile din vânzări ar trebui să fie de cel puţin 3,5 miliarde de lei, potrivit evalurării pachetelor după metoda cu care Fondul Proprietatea şi-a inclus propriile deţineri în portofoliu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *