Prin Fondul de Modernizare am putea accesa 14 miliarde de euro pentru energie, avem nevoie de o legislație stabilă, predictibilă – Havrileț

Legislația este cea care trebuie să aducă investitorii în sectorul energetic, care este vizat de fonduri de investiții generoase în contextul Geen Deal-ului european, a declarat Hiculae Havrileț, director în Ministerul Energiei, Niculae Havrileț, la conferința Profit Energy Forum.

Havrileț a detaliat sursele de invesțiții, vorbind despre cele 1,6 miliarde de euro destinate energiei prin PNRR dar a dat și exemplul fondului de modernizare care se susține din fondul de trading de certificate de dioxid de carbon. ”La început contam pe o sumă de 6-7 miliarde lei, însă în urma dublării prețului certificatelor, această sumă se dublează și ea”, a precizat Havrileț.

În plus, amintește directorul din Ministerul Energie, România poate beneficia și de fondul de tranziție justă, în principal în județele Hunedoara Gorj, dar și în alte 4 județe (Galati, Prahova, Mureș și Dolj).

Pentru utilizarea acestor fonduri, dar și a stimula investițiile, este necesară o legislație stabilă, predictibilă în zona legislației primare, a mai apreciat oficialul, spunând că legea ar trebui să nu se mai schimbe cel puțin zece ani.

Havrileț a dat exemplul contractelor de tip Power Purchase Agrement (PPA), adoptat în legislația autohtonă anul trecut, care permite cumpărarea energiei în avans, un mecanism care poate folosit în relația cu băncile. Aceste vânzări pot fi făcute pe o perioadă de 6-7 ani de zile, ceea ce permite companiilor să intre într-o relație specială cu banca care acceptă un astfel de mecanism.

Oficialul susține că există deja companii și bănci care intenționează să folosească un astfel de mecanism în vederea efectuării de noi investiții.

“Acest mecanism a încurajat apetitul investitorilor. Băncile, în special cele instituționale, precum BERD, s-au arătat interesate. Vorbim investiții de miliarde și miliarde de euro, în offshore wind în Marea Neagră, în producția de energie eoliană cuplată cu hidrogen, în parcuri fotovoltaice, și, în plus, în forme de energie mai puțin utilizate precum cea geotermală, biomasă etc”, a mai afirmat Havileț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *